Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

17 november 2004 door Lissy de Ridder

Is de parasiet Giardia lamblia besmettelijk?

Een neefje (4 jaar) van ons heeft de parasiet Giarda lambia [bedoeld is: Giardia lamblia - red.]. Bij ons zoontje (1½ jaar) wordt nu ook de ontlasting onderzocht, in verband met zijn diarree.

Is deze parasiet besmettelijk? En wat moeten we er nog meer over weten?

Antwoord

Giardia lamblia is een van de meest voorkomende parasieten van het maag-darmkanaal. Deze parasiet is inderdaad besmettelijk en wordt overgedragen via besmet water en besmet voedsel. Het is een bekende oorzaak van reizigers-diarree maar kan bijvoorbeeld ook een uitbraak van diarree op een crèche veroorzaken.

Een acute infectie kan zich heel verschillend presenteren. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten, terwijl andere last krijgen van diarree, buikpijn, braken, koorts, of algemeen onwelbevinden.

Of de parasiet al dan niet aanwezig is, wordt onderzocht met behulp van een ontlastingsonderzoek. Er wordt dan een speciaal medium bij de ontlasting gevoegd om de parasiet goed aan te kunnen tonen. We noemen dit een triple faeces test.

Als de parasiet wordt aangetoond, moet hij worden behandeld. Het middel van eerste keuze is het antibioticum flagyl, dat goed werkt. Alhoewel de Giardia-infectie in 90% van de gevallen vanzelf overgaat, behandelen we hem toch, omdat de klachten vaak van dien aard zijn dat we niet willen af wachten.

Lees ook: