30 maart 2007 door Frea Kruisinga

Is een mictiecystogram belastend? (2 jr)

Mijn dochtertje van bijna 2 jaar oud heeft al drie maal een blaasontsteking gehad. Binnenkort krijgt ze daarom een mictiecystogram.

Ik maak me zorgen of dat pijn zal doen, en ik vraag me af of het niet op een andere manier kan. Onder narcose of met een verdoving misschien? Volgens onze arts zijn er geen alternatieven.

Antwoord

Ik denk dat u zich geen zorgen hoeft te maken, en ik zal u uitleggen waarom.

Bij een mictiecystogram wordt er via een catheter (buisje) contrast-vloeistof in de blaas ingebracht, om te kijken of die vloeistof terugloopt naar de nieren. Als dat het geval is, is er sprake van vesico-urethrale reflux. Dat geeft een verhoogd risico op urineweg-infecties.

Voor dit onderzoek moet er dus een blaas-catheter worden ingebracht. Dat gebeurt met een glijmiddel, waar ook een beetje verdovend middel in zit. Het doet dus niet echt pijn. Bij kinderen van de leeftijd van uw dochter gaat dat meestal prima.

Vaak vinden kinderen het erger om even stil te moeten liggen, dan dat ze last hebben van het inbrengen zelf. En als de blaas-catheter er eenmaal in zit, wordt dat meestal goed verdragen. Ook het inspuiten van de contrast-vloeistof is in principe niet pijnlijk. En na het onderzoek wordt de blaas-catheter meteen weer verwijderd.

Dit alles weegt niet op tegen de risico's en de nadelen van een narcose. Denk bijvoorbeeld aan het prikken voor een infuus, wat niet prettig is.