Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 november 2006 door Merit Tabbers

Is een pylorus-hypertrofie erfelijk?

We verwachten een tweede zoon. Onze eerste is destijds geopereerd aan een pylorus. Mijn vraag: is dit erfelijk? En wat zijn de kansen dat onze tweede dit probleem straks ook krijgt?

Antwoord

Eerst zal ik iets meer vertellen over de aandoening zelf. Daarna zal ik aangeven hoe het met de kans op herhaling zit.

Uw zoon is geopereerd aan 'pylorus-hypertrofie'. Dan heb je een verdikking van de kringspier (pylorus) bij de uitgang van de maag, die het eten in kleine beetjes moet doorlaten naar de dunne darm. Als de pylorus een verdikking vertoont, kan de voeding niet (goed) meer van de maag naar de dunne darm komen, waardoor de maag te vol kan raken, met heftig spugen als gevolg. Dit gebeurt vaak met veel kracht en in grote bogen, ook wel 'projectielbraken' genoemd.

Een pylorus-hypertrofie komt veel vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De klachten beginnen meestal rond de 6e levensweek, maar het kan ook wat eerder of later zijn. De operatie bestaat uit het maken van een klein sneetje in de pylorus-spier.

De oorzaak is vooralsnog onbekend. In principe heeft u dus dezelfde (kleine!) kans om weer een kind met pylorus-hypertrofie te krijgen, vooropgesteld dat het een jongetje wordt. Als u een meisje krijgt, is de kans nóg kleiner.

Lees ook: