4 februari 2011 door Fleur de Lorijn

Is er een verband tussen premature adrenarche en vervroegde puberteit? (8½ jr)

Mijn dochter is nu 8 jaar en 7 maanden oud. Ze is gediagnosticeerd met premature adrenarche vanaf haar 4e jaar. Zweetlucht en haren onder de oksels, schaamhaar, acne, vette haren...

Vanaf dat ze 8 en 5 maanden was, is de ontwikkeling van de borsten op gang gekomen. Ze is nu 141 cm.

Kan het zijn dat ze van een onschuldige premature adrenarche naar vroege puberteit gaat? Moet ik met haar naar de kinderarts?

Antwoord

Premature adrenarche is de zogenaamde 'puberteit van de bijnieren'. De adrenarche kenmerken die u noemde (schaamhaar, okselbeharing, zweetlucht, etc.) ontstaan door de productie van androgenen (mannelijke hormonen) in de bijnieren. Prematuur betekent dat het vroeger dan normaal is.

In principe staat dit los van de 'gewone' puberteit. Die begint doordat gebiedjes in je hersenen de geslachtsklieren (eierstokken of zaadballen) gaan stimuleren, die op hun beurt weer geslachtshormonen gaan produceren. Toch zien we inderdaad wel vaker dat kinderen met premature adrenarche relatief vroeg in de puberteit komen.

Bij meisjes mag de puberteit starten als ze 8 jaar zijn. Het eerste teken daarvan is borstontwikkeling. Uw dochter was 8 jaar en 5 maanden bij de eerste borstontwikkeling, dus dat is normaal, en geen reden om naar een kinderarts te gaan.

Haar lengte is wel een punt van aandacht. Ze is nu 1.41 m, en zal naar verwachting haar eerste menstruatie krijgen over ongeveer 2 jaar. Daarna zal ze nog ongeveer 6 cm doorgroeien. Het is moeilijk om te voorspellen hoe lang uw dochter uiteindelijk zal worden, maar het lijkt me toch goed om dit te bespreken met een kinderarts.