Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

7 maart 2008 door Frea Kruisinga

Is er iets te doen aan een te langzaam dichtgroeiende fontanel? (8 mnd)

Mijn dochtertje is inmiddels 8 maanden en heeft nog steeds een grotere voor-fontanel dan haar broertje en zusje bij de geboorte hadden. Haar achterhoofdsfontanel was pas bij 6 maanden dicht en het lijkt erop dat ze ook aan beide zijkanten van haar hoofdje (net voor haar oren, richting grote fontanel) ook een opening heeft tussen haar schedelbotten. Is hier iets aan te doen?

Antwoord

Als er een onderliggende oorzaak is, dan kan er soms wel wat aan gedaan worden, maar dan moet er echt wel iets bijzonders aan de hand zijn. Aangezien u verder geen bijzonderheden vermeldde, denk ik dat er sprake is van 'normale variatie'. Hieronder zal ik daar wat meer over vertellen.

De schedel van een pasgeboren baby heeft in totaal zes fontanellen. De meest bekende is de voorste fontanel (de zachte plek aan de voorkant van het hoofd). Verder zijn er nog: de achterste fontanel, en vier kleinere fontanellen aan de zijkant van het hoofd.

De fontanellen sluiten ongeveer als volgt:

  • de achterste fontanel bovenop het hoofd is meestal gesloten rond de leeftijd van 2 maanden. Hier zit echter een grote variatie in; de sluiting kan dus ook eerder of later plaatsvinden;
  • de voorste fontanel bovenop het hoofd sluit meestal tussen de 8 maanden en 2 jaar;
  • de voorste fontanel aan de zijkant van het hoofd sluit meestal rond de 3 maanden;
  • de fontanel aan de zijkant van het hoofd die wat meer naar achteren ligt, sluit meestal rond de leeftijd van 1 jaar.

Zoals u aan de bovenstaande gegevens kunt zien, sluit de achterste fontanel van uw dochter dus inderdaad wat aan de late kant. Daarnaast ziet u dat het heel normaal is dat de voorste fontanel op dit moment nog open is.

U vertelde niet hoe groot de voorste fontanel bij uw dochter is, maar ook daar zit veel variatie in. Bij de geboorte is de voorste fontanel meestal tussen de 0,6 en 3,6 cm groot (bij donkere kinderen nog iets groter). In de maanden na de geboorte kan de omvang nog wat toenemen. De grootte van de fontanel zegt overigens niets over het moment waarop hij gaat sluiten.

Oorzaken voor een grote fontanel en een late sluiting kunnen zijn (naast de normale variatie):

  • bepaalde skelet-afwijkingen;
  • een aangeboren te traag werkende schildklier (daar wordt op getest met de hielprik enkele dagen na de geboorte, dus als dat het geval was had u dat al geweten);
  • Down syndroom;
  • een verhoogde druk in het hoofd, met vaak ook een te snel groeiende hoofdomtrek;
  • en nog enkele – weinig voorkomende – aangeboren afwijkingen.

Als uw dochter zich verder probleemloos ontwikkelt en als haar hoofdomtrek niet te snel toeneemt (dit wordt gemeten bij het consultatiebureau), is er bij haar waarschijnlijk sprake van een normale variatie. Maar als u toch nog twijfelt, neem dan gerust contact op met het consultatiebureau of uw huisarts.

Lees ook: