Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

20 september 2001 door Diederik Bosman

Is geel oogwit alarmerend? (3 wkn)

Onze dochter van 3 weken heeft sinds een paar dagen een gelere oogkleur van het oogwit. Haar gezicht is niet noemenswaardig geler dan anders, en verder is alles in orde. Ze slaapt goed, drinkt goed en poept goed.

Is dit iets wat we in de gaten moeten houden (bv. werking lever in orde), omdat deze gele kleur de eerste dagen na de bevalling al had moeten optreden, in plaats van na drie weken? Ze heeft alleen de derde en vierde dag een klein beetje meer een geel gezichtje gehad.

Antwoord

Dit is absoluut iets wat u in de gaten moet houden. Het beste is zelfs om ermee naar de dokter te gaan en het bilirubine te laten controleren. (Bilirubine is de gele stof in het bloed die bij leverziekten verhoogd aanwezig is.)

Het is overigens heel moeilijk om de oogkleur goed te beoordelen; een geel gordijn in de omgeving kan al een gele waas veroorzaken. Het oogwit hoeft dus niet altijd écht geel te zijn.

Indien het oogwit wel echt geel geworden is, moet uitgezocht worden hoe dat komt. Op deze leeftijd kan het nog door de borstvoeding komen, maar dan zijn de kinderen vaak geel vanaf de 3e à 4e dag en neemt het langzaam af, zodat ze na 3 weken nog een beetje geel zijn.

Er kan ook iets anders aan de hand zijn, zoals een infectie, een stofwisselingsziekte of een aanlegstoornis van de galwegen. Dit zijn allemaal zaken waarmee je niet lang moet wachten. Ik zou u daarom willen adviseren om snel naar de kinderarts te gaan en dit te laten onderzoeken.

Het kan zijn dat het een storm in een glas water is, maar dat is altijd nog beter dan te lang wachten. Lang wachten is voor sommige van de genoemde ziekten niet goed. Belangrijk is dat u de dokter ook informatie kunt geven over de kleur van de ontlasting. Is deze geel, groen of wit? Ook de kleur van de urine is belangrijk, evenals de vraag of uw kindje jeuk heeft. Ik wil u vragen op deze dingen te letten en contact op te nemen met de huisarts/kinderarts.

Lees ook: