Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

3 november 2006 door Sanderijn van der Doef

Is het gevaarlijk als een jongen van 14 zijn piemel heeft laten zien aan jongetjes van 9 en 10?

Ik ben moeder van drie kinderen: twee meiden van 16 en 11 en een zoon van 14. Mijn zoon vertelde mij dat hij iets doms heeft gedaan.

Hij speelde met twee jongetjes van 9 en 10 jaar. Het jongste jongetje was naar buiten gegaan en het andere volgde. Daarna hadden elkaar hun piemeltje laten zien en toen vroeg de kleinste of mijn zoon ook naar buiten kwam. Toen was hij dus zo dom om mee te doen.

Hij blijft erbij dat dat het enige is wat er op dat moment is gebeurd, maar voorheen is het wel vaker gebeurd. We zijn niet boos geworden en hebben hem geknuffeld voor zijn eerlijkheid.

Is dit nu een heel gevaarlijke situatie en moet ik hulp voor hem zoeken? De ouders van de jongetjes hebben mij (nog) niets hierover gezegd. Ik heb zelf de link gelegd, wat trouwens heel moeilijk is, want niemand wil dat zijn kind zoiets doet.

Antwoord

Alhoewel het leeftijdsverschil tussen uw zoon en de twee jongetjes wel wat groot is, heb ik het idee dat u zich over datgene wat uw zoon gedaan heeft niet al te veel zorgen hoeft te maken. Ervan uitgaande dat dit ook echt het enige is wat er is gebeurd, denk ik dat het voldoende is als u uw zoon duidelijk maakt dat hij dit beter niet meer kan doen met kinderen die jonger zijn dan hij.

Op zich is het 'piemeltje-laten-zien' niet schokkend of schadelijk voor kinderen, ook niet op die leeftijd. Sterker nog: de jongens van 9 en 10 jaar waren waarschijnlijk erg nieuwsgierig hoe een piemel eruit ziet als je 14 bent.

Puberteit

Ik weet niet of uw zoon lichamelijk al met de puberteit is begonnen, maar wat ze hebben gezien, is een piemel die qua maat wat groter is dan die van hun en wat schaamhaar. Daarmee is hun nieuwsgierigheid weer bevredigd en weten zij wat hun te wachten staat als zij 14 jaar zijn.

Ik zou me echt geen zorgen maken dat zo'n spelletje schadelijk zou kunnen zijn voor de ontwikkeling van de jongste kinderen. Ook hoeft u niet bang te zijn dat uw zoon door een dergelijk spelletje afwijkende seksuele ideeën of voorkeuren zou hebben. Dit soort spelletjes komt ook op deze leeftijd nog regelmatig voor.

Dus: zodra uw zoon weet dat u dit soort dingen met jongere kinderen niet wil hebben, en als hij volhoudt dat er echt geen andere dingen zijn gebeurd, dan zou ik dat van hem aannemen en de zaak verder laten rusten.

Grenzen

Wél is het nu tijd om hem wat te laten lezen over de puberteit. Bijvoorbeeld: mijn boek 'Het Puberboek' (uitg. Ploegsma, ISBN 9021616068), voor kinderen van 11 à 12 tot en met 14 jaar.

Daarin vindt hij handige tips over de omgang met zijn eigen lichaam, en veel informatie over het omgaan met seksuele gevoelens. Ook bevat het boek een hoofdstuk over 'grenzen' en dat je met seks nu eenmaal niet altijd kunt doen wat je wilt.