16 september 2005 door Sanderijn van der Doef

Is het okee als mijn dochter van 14 naar bed gaat met haar vriendje van 15?

Is het okee om mijn 14-jarige dochter het bed te laten delen met haar vriendje van 15? Ze zijn samen naar de huisarts geweest voor de pil. Is het zorgelijk dat ze vaak samen in bed kruipen?

Zelf ben ik hier liberaal in, maar m'n vriend, waar we soms een huis mee delen, niet. Hoe gaan we hiermee om?

Antwoord

Je kunt niet zomaar in zijn algemeenheid zeggen of het wel of niet okee is als een 14-jarig meisje met haar 15-jarige vriendje naar bed gaat. De ene 14-jarige is de andere niet. Ook speelt de duur van de verkering soms een rol.

Bovendien heeft het ook weinig zin om te zeggen of het wel of niet okee is, want als een kind eenmaal heeft besloten om seks te hebben, dan kan een ouder er in de regel weinig aan doen om het tegen te houden. Verbieden zal namelijk weinig helpen; dan zoeken ze wel een andere plek om samen te zijn.

Wil ze het echt?

Wat u als ouder wél kunt doen, is met uw dochter praten of dit echt is wat ze wil. Ze is namelijk wel jong, en dan is er een reële kans dat ze denkt dat ze seks moet hebben omdat ze er anders niet bij hoort. Misschien denkt ze dat haar leeftijdgenoten het inmiddels allemaal al een keer gedaan hebben, wat écht niet zo is. (Anno 2005 heeft 7% van de 12- tot en met 14-jarigen ervaring met geslachtsgemeenschap).

Uit een zojuist afgerond landelijk onderzoek – waaruit ook het bovengenoemde cijfer van 7% afkomstig is – blijkt dat veel meisjes die al jong beginnen met seks, zich gedwongen of overgehaald voelen. De kans dat zij zich daarover schamen of schuldig gaan voelen, is relatief groot.

Bovendien blijkt uit dat onderzoek dat veel meisjes die al jong seks hebben, ook relatief vaker seksuele problemen hebben, zoals pijn bij het vrijen, geen orgasme kunnen krijgen of seks gewoon niet leuk vinden.

Spijt

Reden genoeg dus om eerst eens met uw dochter te praten of seks met haar vriendje iets is wat zij écht zelf wil. Leg haar uit dat u haar best wel jong vindt en dat ze de kans loopt spijt te krijgen van haar keuze. Dat zeg ik niet, maar dat zeggen haar leeftijdgenoten uit het onderzoek.

Als ze zelf wel achter haar keuze staat (en dat is zeker mogelijk), dan zit er niets anders op dan die keuze te respecteren. En dan is het beter dat ze bij u in huis slapen, dan stiekem ergens anders.

Trots

Overigens is het zeer prijzenswaardig van uw dochter dat ze samen met haar vriendje naar de huisarts is gegaan voor de pil. Wat een verantwoordelijkheidsgevoel! Daar mag u beslist trots op zijn. (Het onderzoek toonde aan dat kinderen die al op 12- t/m 14-jarige leeftijd geslachtsgemeenschap hebben, zich minder goed beschermen tegen soa en zwangerschap.)

Het feit dat uw vriend het niet helemaal eens is met deze gang van zaken, is een kwestie die u zelf zult moeten oplossen. Misschien dat u met uw dochter tot een compromis kunt komen. Bijvoorbeeld dat haar vriendje alleen kan blijven slapen als uw eigen vriend er niet is.

Mocht uw vriend vaak bij u thuis zijn, dan is het wel verstandig om met hem tot een oplossing te komen. Het gaat tenslotte om uw dochter, die opgroeit onder uw verantwoordelijkheid.