11 maart 2004 door Lissy de Ridder

Is inenten met Prevenar een oplossing voor al die oorontstekingen?

Mijn oudste twee zoontjes (inmiddels 4 en 5 jaar) hebben al vanaf dat ze heel klein waren, problemen met het KNO-gebied: regelmatig oor-ontstekingen, loop-oren, buisjes geplaatst, neusamandel en keelamandelen geknipt.

De jongste van deze twee had vanaf drie maanden last van zijn oren en heeft toen een aantal maanden een onderhoudskuur antibioticum gekregen.

Nu heb ik een derde zoontje van inmiddels 14 weken oud. Hij heeft een maand geleden een longontsteking en het RS-virus gehad (is daarvoor behandeld in het ziekenhuis), maar heeft inmiddels ook een loop-oor, waardoor hij slecht drinkt en veel huilt.

Gezien de geschiedenis van mijn oudste twee zoontjes en het verhaal van mijn jongste zoontje, vraag ik mij af of vaccineren met Prevenar een oplossing is om erger te voorkomen?

Antwoord

In uw geval lijkt het inderdaad verstandig om uw jongste zoontje te laten vaccineren met Prevenar. Prevenar is een vaccin tegen de meest voorkomende pneumokokken-infecties. De bacterie 'pneumokok' is een bekende verwekker van oorontstekingen.

Sommige kinderen zijn veel vatbaarder voor ontstekingen dan andere. Dit heeft onder andere te maken met de volgende factoren:

  • de afweer (sterk of verzwakt);
  • eventuele onderliggende problemen (zoals astma, taaislijmziekte, de anatomie);
  • het soort bacteriën waaraan je wordt blootgesteld.

Omdat uw twee eerste kinderen veel oorproblematiek hebben gehad en uw jongste zelf al een keer een loop-oor heeft gehad, zal Prevenar zeker een deel van zijn oorontstekingen kunnen voorkomen.

Lees ook: