Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 november 2007 door Frea Kruisinga

Is roodvonk gevaarlijk voor een baby? (7 mnd)

Het 4-jarige zoontje van onze gastouder heeft mogelijk roodvonk. Ik heb zelf een zoontje van 7 maanden en een dochter van 3 jaar, die beiden twee dagen per week bij de gastouder komen. Mijn zoontje krijgt nog borstvoeding.

Wij vragen ons af of we ze nog naar de gastouder kunnen brengen, of dat we ze beter thuis kunnen houden. Hoe erg is het als mijn zoontje besmet wordt? En kunnen we dat in een klein dorp waar iedereen met elkaar speelt eigenlijk wel voorkomen?

Antwoord

Het heeft geen zin om uw kinderen thuis te houden omdat ze hoogstwaarschijnlijk al besmet zijn. Ze hoeven daar trouwens niet ziek van te worden. Het kan, maar het hoeft niet. En áls ze ziek worden, dan kan dat goed behandeld worden (met antibiotica). Uw kleine zoontje loopt daarbij geen groter risico dan uw oudere dochter.

Wat is roodvonk?

Roodvonk is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de streptokok-bacterie. De ziekte begint meestal met hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn. Na ongeveer 24 uur ontstaan er kleine rode vlekjes in de nek, op de borst, bij de ellebogen, onder de oksels, in de liezen en aan de binnenkant van de dijbenen.

De vlekjes voelen aan als schuurpapier en verspreiden zich over het gehele lichaam, behalve rond de neus en de mond. Ook de tong krijgt felrode puntjes; we noemen dat een 'frambozentong'.

Na een aantal dagen begint de huid te vervellen, vooral aan de vingers en de tenen. In totaal duurt roodvonk 7 tot 10 dagen. Heel zelden ontstaan er complicaties, zoals ontstekingen aan hartkleppen, nieren of gewrichten.

Roodvonk komt het meest voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar. Maar iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad, kan besmet raken en ziek worden.

Besmetting

Veel mensen dragen de streptokok-bacterie bij zich in de keel, de neus of op de huid, zonder dat ze er ziek van zijn. Een besmetting hoeft dus niet altijd tot ziekte te leiden.

Door hoesten of niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Wie deze druppeltjes inademt, kan daardoor besmet raken.

Iemand die roodvonk heeft, is besmettelijk tot 3 weken na het ontstaan van de ziekteverschijnselen. Maar: vindt er behandeling plaats met antibiotica, dan is zo iemand na 2 dagen al niet meer besmettelijk.

Besmetting is moeilijk te voorkomen, en iemand die roodvonk heeft, is al besmettelijk vóórdat de vlekjes ontstaan. Vandaar dat uw kinderen waarschijnlijk al besmet zijn, en vandaar dat het geen zin heeft om ze thuis te houden.

Als uw kinderen daadwerkelijk roodvonk krijgen, dan gebeurt dat 2 tot 7 dagen na de besmetting.

Behandeling

Roodvonk is goed te behandelen met antibiotica. Dat geldt ook voor uw jongste zoontje, als hij de ziekte mocht krijgen. De kans op complicaties is bij hem ook niet groter dan bij oudere kinderen.

Lees ook: