Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 oktober 2004 door Sanderijn van der Doef

Is "voordoen" een goede voorlichtingsmethode? (6 jr)

Onze dochter van 5 jaar (bijna 6) vroeg ons gisteren of wij wilden vrijen, zodat zij kon kijken hoe wij een baby maken. Ik heb aangegeven dat we liever vrijen als we alleen zijn. Daarop reageerde zij heel teleurgesteld en zei dat ze toch graag wil zien hoe vrijen eruit ziet.

Mijn man en ik hebben er later over gesproken. Eigenlijk weten we niet zo goed hoe we op haar "verzoek" moeten reageren. Wij begrijpen dat zij nieuwsgierig is naar hoe vrijen eruit ziet. Van ons zou ze wel een keer mogen kijken als wij vrijen, met als doel dat het voor haar seksuele voorlichting is. Wij weten alleen niet of het misschien kwaad kan dat zij ons bekijkt. Wellicht is het verstandiger om een boek te zoeken, waarin een aantal plaatjes staat. Graag vernemen wij van u, wat u adviseert.

Antwoord

Het is duidelijk dat uw kind heel nieuwsgierig is naar de manier waarop grote mensen met elkaar vrijen. Dat is heel normaal bij kinderen van die leeftijd. Het intrigeert haar bijzonder en ze voelt duidelijk nog geen enkele schaamte om hiernaar te vragen.

U heeft prima gereageerd door te zeggen dat u en uw man liever vrijen als u alleen bent. Logisch dat zij daar teleurgesteld over is. Toch zult u het hierbij moeten laten. Een volgende keer zou u eventueel nog kunnen zeggen dat mensen nou eenmaal niet álles van elkaar hoeven te zien. De WC heeft niet voor niets een deur en een slotje.

De seksuele revolutie

Vroeger, in de jaren '70 (ten tijde van de seksuele revolutie) lieten ouders het nogal eens toe dat kinderen mochten kijken naar hun vrijpartijen, in het kader van de seksuele opvoeding. Maar dat is inmiddels uit de mode geraakt, en terecht. Want kinderen op die leeftijd zijn nog helemaal niet toe aan beelden van seks in real life en al helemaal niet van hun ouders.

Kinderen kunnen de manier waarop hun ouders zich tijdens het vrijen gedragen ook heel anders interpreteren dan de bedoeling is. Het is bijvoorbeeld niet denkbeeldig dat het kind denkt dat pappa mamma pijn doet, als zij gaat kreunen.

Een boek is beter

Beter is het om uw dochter aan de hand van een kinder-voorlichtingsboek uit te leggen hoe vrijen bij volwassenen werkt. Daar is niets op tegen. Op Ouders Online is een handig overzicht van voorlichtingsboeken van voorlichtingsboeken beschikbaar.

In één van deze voorlichtingsboeken, namelijk "Ik vind jou lief", staat ook een tekening van twee vrijende mensen en een beschrijving die begrijpelijk is voor kleine kinderen.