5 juni 2009 door Frea Kruisinga

Jeuk aan piemel en ballen - wat kan dat zijn? (15 mnd)

Mijn zoontje van 15 maanden heeft ontzettend jeuk aan zijn piemel en ballen! Waar kan dat van komen?

Zodra ik zijn luier uitdoe, begint hij hard te krabben. Hij houdt niet meer op. Als ik zijn luier weer aandoe, gaat hij hard huilen! Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Jeuk is een heel naar probleem. Het eerste wat je dan moet nagaan, is of het plaatselijk is, of over het hele lijf. In het laatste geval moet je denken aan aandoeningen die invloed hebben op het hele lijf, zoals een nierprobleem, een galwegprobleem of suikerziekte.

Dit soort aandoeningen is minder waarschijnlijk als de jeuk zich beperkt tot een specifiek gebied, zoals de balletjes en het piemeltje van uw zoon. Als er wat aan de huid te zien is, zoals roodheid, dan kan dat helpen bij het stellen van de diagnose. Bijvoorbeeld: een schimmelinfectie, of eczeem, of een overgevoeligheid voor iets in de luier.

Lastiger wordt het als er niets te zien is. Kinderen op de leeftijd van uw zoontje kunnen vaak niet aangeven wat ze voelen en het kan soms ook niet helemaal duidelijk zijn of het echt jeuk is, of eigenlijk meer pijn. Bijvoorbeeld door een urineweginfectie.

Als u iets aan de huid ziet, of als het probleem blijft bestaan, raad ik u aan om een keer langs de huisarts te gaan.

Lees ook: