6 maart 2001 door Sanderijn van der Doef

Jongensgek... een teken dat de puberteit begint (10 en 11)

Mijn dochters zijn 10 en 11. Ze zitten de hele dag achter de jongens aan; vooral oudere jongens. Dat gaat van ze uitdagen tot brieven schrijven. Deze brieven bevatten dan ook vaak 'overdreven' dingen, zoals dat ze met hen naar bed willen enzo. Ook praten en lachen ze de hele dag hierover. Het is jongens voor en jongens na.

Is dit normaal op die leeftijd? En hoe moeten we daarmee omgaan?

Antwoord

Vroeger deden meisjes dit soort spelletjes (vreemde jongens opbellen en vragen of ze met je uit wilden, etc.) toen ze 13 of 14 waren. Tegenwoordig beginnen meiden hier al veel jonger mee; 10 en 11 past in die ontwikkeling.

Ook gaan de vragen en opmerkingen die ze tegenwoordig maken al behoorlijk ver. Soms maak je je daar als ouder zorgen over: zijn ze niet veel te jong? Gaan ze niet veel te ver? Betekenen dit soort spelletjes dat ze ook al binnenkort met seks gaan beginnen? Allemaal terechte vragen. Het antwoord is echter vrij simpel.

Het begin van de puberteit

Kinderen komen tegenwoordig veel jonger in de puberteit dan vroeger. Het soort spelletjes dat uw dochters nu leuk vindt, hoort typisch bij het begin van de puberteit.

Het ontdekken van hoe spannend jongens kunnen zijn, kan ze inderdaad de hele dag bezig houden. Vanaf nu zijn jongens een belangrijk onderwerp van hun gesprekken.

Geen woorden maar daden...

Zolang het hierbij blijft, is het allemaal vrij onschuldig. Maar als meisjes van deze leeftijd de daad bij het woord voegen, en ├ęcht contact krijgen met jongens die veel ouder zijn, dan zult u als ouder moeten optreden. Daar zijn ze met 10 en 11 nog veel te jong voor.