Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

25 november 2005 door Nanny Gortzak

Kan borstvoeding zenuwpijn in de armen geven?

Ik geef nu 9 maanden borstvoeding. Inmiddels heb ik dit afgebouwd naar 3x per dag: een voeding om 06.30, een om 17.00 uur, en een om 23.00 uur.

Sinds twee weken heb ik plotseling last van zenuwpijn in mijn armen, eindigend in mijn vingers, wat veel pijn veroorzaakt. Ik denk dat het uitstraalt van rond mijn schouderpartij.

Ik heb gelezen dat zenuwpijn voorkomt bij vrouwen die een borst-operatie hebben ondergaan t.g.v. kanker. Mijn vraag is of dit ook door borstvoeding kan ontstaan.

Antwoord

Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat de pijn die u beschrijft, veroorzaakt wordt door de borstvoeding.

Ten eerste geeft u aan dat u nu pas, na ca. 9 maanden, last heeft van deze zenuwpijn, terwijl u de voedingen heeft afgebouwd naar drie per dag. Ten tweede is er natuurlijk wel een verschil tussen 'gezond voeden' enerzijds en een borstoperatie anderzijds. In het laatste geval kunnen er zenuwbanen beschadigd zijn, waardoor er pijnsignalen worden doorgegeven.

Aanzienlijk zwaarder

Wat echter wél zou kunnen, is dat het probleem veroorzaakt wordt door de groei van uw baby. De baby is nu aanzienlijk zwaarder dan toen hij geboren werd. Daardoor kan het zijn dat de voedingshouding niet meer optimaal is, waardoor er klachten in spieren, gewrichten en zenuwen ontstaan.

U kunt dit voorkomen of verhelpen door telkens goed ondersteund te voeden, bijvoorbeeld door het gebruik van kussens onder uw arm en in de rug.

Als het u niet lukt om uw klachten zelfstandig onder de knie te krijgen, kunt u de hulp inroepen van een deskundige, zoals een lactatiekundige, een ergonoom of een fysiotherapeut.

Andere oorzaken

Ga ook na of er andere – regelmatig terugkerende – momenten zijn waarop u uw schouder en arm misschien verkeerd belast. Denk bijvoorbeeld aan: het gebruik van een draagzak, achter de computer zitten, of slapen in verkeerde houding.

Tenslotte kan het zijn dat het gewoon toeval is dat u deze pijnklachten juist nu heeft. Oftewel: dat er geen duidelijke relatie is met datgene wat er op dit moment gebeurt.

Huisarts

Als het verbeteren van uw houding – hetzij bij het voeden, hetzij bij een andere bezigheid – geen verbetering oplevert, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

U kunt trouwens sowieso contact opnemen met uw huisarts, om te vragen welke pijnstiller voor u geschikt is, zodat u in ieder geval pijnloos kunt voeden.

Ik wens u veel succes!