Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

21 maart 2008 door Frea Kruisinga

Kan een baby van 6 maanden al coeliakie hebben?

Onze baby is 6 maanden oud. Ze draait nog steeds niet op haar zij, pakt alleen speelgoed dat in haar buurt is, en voelt niet echt stevig aan als je haar vastpakt. Normaal drinkt ze 4-5 keer per dag 150-200 ml per fles (borstvoeding) maar sinds vorige week wordt het steeds minder. Ook slaapt ze steeds meer en steeds langer.

Is het mogelijk dat zij een glutenallergie heeft?

Antwoord

Bij glutenovergevoeligheid (coeliakie) raakt het darmoppervlak beschadigd onder invloed van gluten (een eiwit in granen). Daardoor kan de darm minder goed voedingsstoffen opnemen. Dat leidt tot matige groei, diarree en buikpijn.

Dit kan echter alleen maar optreden als uw dochter daadwerkelijk gluten binnenkrijgt, bijvoorbeeld als ze al brood krijgt of koekjes. Ik neem aan dat dat nog niet het geval is. Coeliakie lijkt bij uw dochter dus niet een goede verklaring voor de problemen die u beschreef.

Ik adviseer u om uw zorgen te bespreken met het consultatiebureau en/of de huisarts. Zij kunnen samen met u nagaan of uw zorgen al dan niet terecht zijn, en of er verder onderzoek nodig is.

Lees ook: