Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

8 oktober 2010 door Fleur de Lorijn

Kan een jonge baby allergisch zijn voor katten? (4 mnd)

Kan een baby van 4 maanden al last hebben van een allergie, veroorzaakt door katten? Wij hebben twee katten, en onze dochter (de helft van een tweeling) is vaak benauwd. Terwijl als ze bij oma logeert, wat nog al eens gebeurt, ze totaal nergens last van heeft.

De huisarts zegt dat een allergie bij baby's zich pas later ontwikkelt. Is dat zo?

Antwoord

Allergieën op zo'n jonge leeftijd zijn heel zeldzaam (omdat het nu eenmaal tijd kost om een allergie op te bouwen) maar het kan wel. Dat zie je maar weer aan een verhaal zoals dat van u, dat toch wel heel sterk in de richting van een katten-allergie wijst.

Wat het zo lastig maakt, is dat je het niet altijd goed kunt aantonen op deze leeftijd. We doen nogal eens bloedonderzoek en huidpriktesten. Als die negatief zijn, dan wil dat nog niet zeggen dat er geen katten-allergie is. Maar als de testen positief zijn, dan kun je – zeker in combinatie met uw verhaal – wel spreken van een katten-allergie.

Al met al zou ik toch een bloedtest laten doen, om een eventuele gevoeligheid voor katten aan te tonen. Uw katten voor een paar dagen uit huis plaatsen, om te zien of dat helpt, heeft geen zin. Kattenharen blijven namelijk nog heel lang in het huis aanwezig, waardoor het weghalen van de bron niet meteen zoden aan de dijk zet.

Lees ook: