21 maart 2002 door Diederik Bosman

Kan een kind van 14 maanden al psoriasis hebben?

Mijn vader heeft psoriasis en ik heb daar sinds een aantal jaren ook lichte verschijnselen van. Mijn zoon van 14 maanden heeft regelmatig uitslag, die veel lijkt op de rode psoriasis-plekken. Soms komen er blaasjes, maar soms blijft het ook bij de rode ruwe plekken.

Is het mogelijk dat mijn zoon ook last van psoriasis heeft? Ik heb namelijk begrepen dat de verschijnselen zich over het algemeen niet voor de 20-ste verjaardag openbaren.

Antwoord

Psoriasis is een van de meest voorkomende huidafwijkingen. Naar schatting heeft 2 tot 3% van alle Nederlanders een of andere vorm van psoriasis. Op kinderleeftijd is het zeldzaam maar het komt wel voor.

Bij psoriasis zijn er scherp-begrensde huidafwijkingen, die bij krabben witter kunnen worden. Dit laatste heet het 'kaarsvet-fenomeen'. De huidafwijking zelf is rood en ruw en licht verheven.

Vooral op de kinderleeftijd kan psoriasis worden opgewekt (als een kind aanleg voor deze ziekte heeft) door infecties met streptococcen bacteriën in de keel. De basis van de afwijking is echter een erfelijke aanleg. Dus: bij families met psoriasis hebben kinderen meer kans en als zij dan ook nog eens zo'n 'gewone' infectie van de keel krijgen, kan het raak zijn.

Kortom: het is mogelijk dat uw kindje psoriasis heeft, maar hij is wel erg jong. Andere huidafwijkingen, zoals bij voedingslallergiën, lijken meer waarschijnlijk, maar psoriasis is niet uitgesloten.

Lees ook: