Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

29 januari 2010 door Fleur de Lorijn

Kan een navelbreuk scheuren bij huilen en persen? (10 mnd)

Mijn dochtertje van 10 maanden heeft een navelbreukje, dat bij huilen en persen soms wel 2 cm in diameter is.

Ik ben soms bang dat het open kan barsten als ze zich te veel inspant, bijvoorbeeld met huilen en persen. Is dit mogelijk?

Antwoord

In theorie is het mogelijk, maar in de praktijk zien we eigenlijk nooit dat een navelbreuk openbarst. Wat wel soms gebeurt is dat de darm beklemd raakt in de breuk, maar de kans daarop is erg klein.

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies, door een zwakke plek of opening in de buikwand (bij de navelstreng). De breuk is herkenbaar als een zwelling bij de navel. Dit komt veel voor en is vrijwel nooit ernstig. De breukpoort sluit zich meestal in de eerste drie levensjaren vanzelf.

Als de breuk na drie jaar nog niet gesloten is, kan er soms toch nog een operatie nodig zijn. Vooral bij meisjes is dat belangrijk. Want als de navelbreuk niet gecorrigeerd wordt, bestaat de kans dat de breuk groter wordt bij zwangerschap.

Lees ook: