Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

18 juni 2010 door Fleur de Lorijn

Kan een pylorus hypertrofie weer dichtgroeien? (9 mnd)

Mijn zoontje (9 maand) is geopereerd aan een pylorus hypertrofie toen hij 3 weken oud was.

Nu is hij dus 9 maanden oud, en hij spuugt nog steeds na een voeding of drinken. Hij groeit verder wel goed en is ook goed te pas.

Nu is mijn vraag: kan een pylorus hypertrofie weer dichtgroeien?

Antwoord

Een pylorus-hypertrofie is een verdikking van de spier bij de uitgang van de maag. Deze verdikking belemmert de doorgang van voeding van de maag naar de twaalfvingerige darm. Hierdoor stapelt de voeding zich op in de maag, met spugen als gevolg.

Waardóór deze spier verdikt, is niet bekend. Wel komt het vaker voor bij jongens dan bij meisjes (4:1). Wat ze doen bij de operatie, is de verdikte maagspier aan de buitenkant klieven. Daardoor ontstaat er aan de binnenkant meer ruimte, zodat het voedsel er beter langs kan.

Bij uw zoon heeft die operatie al een aantal maanden geleden plaatsgevonden. Je ziet wel vaker dat kinderen daarna nog blijven spugen (maar wel in mindere mate) wat dan in de loop der tijd verbetert. Denk in termen van weken, dat er verbetering plaatsvindt. Dat lijkt bij uw zoon dus niet het geval te zijn.

Het kan zo zijn dat de maagspier nog maanden verdikt is, maar dat geeft zeker niet altijd klachten. Als het zó verdikt is dat het wel klachten geeft, zou je ook verwachten dat het kind gewicht verliest van het vele spugen. Bij uw zoon is dat echter niet het geval, omdat hij goed groeit.

Bij uw zoon is het dus logischer om te denken aan andere oorzaken, zoals reflux (het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm en eventueel verder), of voedselallergie.

Maar aangezien hij geen andere klachten heeft en goed groeit, zou ik gewoon maar afwachten en me geen zorgen maken.

Als het reflux is, dan zie je vaak dat het spugen beter wordt naarmate het kind ouder wordt. En mocht het toch voedselallergie zijn, dan verwacht je dat hij last krijgt bij bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan zich uiten in het weigeren van voeding, huiduitslag, darmkrampen, etc. U vertelde daar verder niets over, dus dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn.

Lees ook: