Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 april 2007 door Frea Kruisinga

Kan een RS-infectie gedragsproblemen geven? (6 jr)

Onze zoon (6 jaar) heeft toen hij 5 weken oud was het RS-virus gehad. Nu is er bij hem de gedragsstoornis ODD vastgesteld. Ik ben de laatste jaren vaker kindjes tegengekomen die dit virus hebben gehad, en óók een gedragsprobleem hebben ontwikkeld. Mijn vraag is dan ook of dit verband met elkaar kan hebben.

Antwoord

Een RS-virusinfectie is een heel veel voorkomende infectie onder kinderen (RS staat voor: 'Respiratoir Syncitieel virus'). Het komt vooral in de herfst en wintermaanden voor. Bij de meeste kinderen en volwassenen zal het slechts leiden tot een 'gewone verkoudheid' met een snotneus. Bij jongere kinderen (zuigelingen) kan het RS-virus leiden tot een infectie van de lagere luchtwegen, oftewel een bronchiolitis. Dat geeft benauwdheid, volzitten en hoestbuien.

ODD staat voor 'oppositional defiant disorder'. Kinderen met deze gedragsstoornis zijn opstandig, ongehoorzaam en agressief, en vertonen negatief gedrag dat vooral gericht is tegen personen die het in hun leven voor het zeggen hebben.

In de medische literatuur heb ik geen aanwijzingen gevonden dat er een verband zou zijn tussen de twee aandoeningen. Maar omdat een besmetting met het RS-virus zo ontzettend vaak voorkomt, is de kans natuurlijk wel groot dat een kind met ODD ook met het RS-virus besmet kan zijn geweest.