28 maart 2008 door Frea Kruisinga

Kan een te vroeg geboren baby (25 wkn) later sporten?

Wat zijn de problemen op latere leeftijd als gevolg van beademing bij vroeggeboorte (in ons geval: 25 weken en 4 dagen)? En hoe groot is de kans dat zo'n kind later genoeg longinhoud heeft om te sporten?

Ik weet dat de longen doorgroeien tot en met ongeveer 6 jaar. Is de groei in die periode te stimuleren? Ik bedoel: is die tekortkoming van het begin nog in te halen?

Antwoord

Wat in uw specifieke geval de gevolgen op latere leeftijd zullen zijn, kan ik niet zeggen omdat dat afhangt van de ernst van de longproblemen na de geboorte. En daar heb ik helaas geen inzicht in. Ik moet mij dus beperken tot enkele algemene beschrijving van de problematiek.

In het algemeen is het zo dat de meeste kinderen, en zéker die met milde longafwijkingen, uiteindelijk een normale of vrijwel normale longfunctie zullen krijgen. Dat komt doordat er in de eerste jaren nieuwe longblaasjes worden gevormd. Dit gebeurt vanzelf. Er bestaan geen middelen die dit stimuleren.

En zelfs als er (later) bij een longfunctie-onderzoek afwijkingen worden gevonden, zijn dat vaak afwijkingen waar een kind in het dagelijks leven eigenlijk geen last van heeft.

Slechts een klein aantal kinderen houdt altijd wat problemen met de longen, waardoor ze zich minder goed kunnen inspannen. Daarnaast zijn er kinderen die medicijnen (astma-medicijnen) voor de longen nodig blijven houden.

Lees ook: