1 januari 2000 door Diederik Bosman

Kan gordelroos komen via een besmetting met waterpokken?

Onze dochter van 2 jaar en 2 maanden heeft net gordelroos gehad. Ze had ongeveer 10 waterpokken toen ze 6 weken was.

Ik heb gehoord dat de gordelroos kan komen via een besmetting met waterpokken en dat ze het vaker kan krijgen. Moet ik haar nu uit de buurt van mensen/kinderen met waterpokken houden?

Antwoord

Waterpokken en gordelroos hebben inderdaad veel met elkaar te maken. Beide ziektebeelden worden namelijk door exact hetzelfde virus veroorzaakt. Dit virus heet Varicella-Zoster virus.

Endogene herinfectie

Gordelroos is echter geen nieuw opgelopen infectie met dit virus, maar is een endogene herinfectie. Dit betekent dat gordelroos een nieuwe infectie is met virussen die nog steeds in de patiënt aanwezig zijn. Na een waterpokkeninfectie verdwijnt het varicella virus namelijk niet altijd geheel uit het lichaam van de patiënt, maar blijft zitten als niet-actief virus in voornamelijk zenuwcellen. Daar heb je normaliter geen last van.

Maar onder bepaalde omstandigheden kan het virus weer actief worden en gordelroos geven. Redenen voor het virus om weer actief te worden zijn meestal perioden van licht verminderde weerstand.

Verminderde weerstand

Het ontstaan van een dergelijke herinfectie heeft dus meestal niets te maken met het in contact komen met waterpokken. Gordelroos komt dus niet via een besmetting met waterpokken maar kan zo gezegd een laat na-effect zijn van een doorgemaakte waterpokken.

Het waterpokkenvirus is overigens niet het enige virus dat dit kan. Beter bekend in dit verband is de koortslip of herpes. Nadat men eenmaal geïnfecteerd is geraakt kan het keer op keer terugkomen onder omstandigheden van licht verminderde weerstand.

Lees ook: