Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

11 februari 2005 door Nanny Gortzak

Kan het kwaad om maar vier voedingen per dag te geven aan een kind van 11 weken?

Mijn zoontje van 11 weken weegt al 7 kilo (bij de geboorte bijna 10 pond) en krijgt vanaf zijn geboorte vijf keer per dag borstvoeding. Uit de ervaring met het afkolven zijn we er achter gekomen dat hij met gemak een fles van 220 ml leegdrinkt.

Nu lijkt het er zelfs op dat hij naar vier voedingen wil (ongeveer volgens het schema 09.00 - 12.00 - 16.30/17.00 en 21.00/21.30).

Kan dit kwaad? Ik zie overal staan dat je vier voedingen pas vanaf 5 maanden geeft (en hem dan moet bijvoeden).

Antwoord

U geeft aan dat uw zoon al flink was bij de geboorte en dat hij netjes groeit. Ook blijkt dat uw zoon grote flessen melk tegelijk aankan. Kan hij met 11 weken dan al vier voedingen per dag aan? In principe hoeft dat niet bezwaarlijk te zijn.

Groei

Als uw zoon echt maar vier keer per dag wil blijven drinken, en daarop goed blijft groeien, dan is er helemaal niets op tegen om zijn patroon aan te houden. Sommige baby's houden van grote maaltijden ineens en als de melkproductie en de opslag van de moeder hieraan kan voldoen, dan hoeft dat helemaal niet schadelijk te zijn voor de melkproductie.

Blijf er echter wel op letten dat uw zoon voldoende melk neemt, en dat de groei binnen de verwachting blijft (waarbij een verminderde groei rond de 4 maanden normaal kan zijn... Zolang er maar wel een duidelijk groei zichtbaar blijft).

Schema

U zegt dat u overal ziet staan dat er bij vier voedingen vanaf 5 maanden bijgevoed moet worden. Dit lijkt mij een schema van een flesgevoede baby (of een afgeleide vorm daarvan). Er zit namelijk een maximum aan de hoeveelheid kunstmatige zuigelingenvoeding die baby's mogen hebben in verband met de eiwitten en zouten die in die voeding zitten.

Moedermelk is echter zo goed afgestemd op een baby dat dit probleem daar niet speelt. U kunt gewoon wachten tot 6 maanden voor u ander voedsel introduceert. Als u merkt dat uw zoon toch niet voldoende heeft aan vier voedingen, kunt u altijd één voeding (of meerdere korte voedingen) tussen de vier gewone voedingen in geven. Op die manier krijgt hij dan extraatjes binnen, die dan toch voor een tevreden baby zorgen.

Voeden op vraag

Samengevat: zolang een baby volgens de normen groeit, mag een moeder gerust op de vraag van haar baby vertrouwen.

Pas als de groei niet volgens de verwachting verloopt, kan een moeder het aantal voedingen aanpassen, door zelf vaker aan te bieden dan de baby vraagt. Vooral op een leeftijd dat baby's meer interesse in de omgeving krijgen, kan dit weleens nodig zijn.