4 juni 2004 door Lissy de Ridder

Kan heupdysplasie veroorzaakt worden door ruw omgaan met de baby? (5 mnd)

Ik heb een vraag over heupdysplasie. Gisteren kreeg ik te horen op het consultatiebureau dat mijn dochtertje dat misschien zou hebben. Ze is 5 maanden. Nu word ik doorverwezen naar het ziekenhuis voor een foto.

Zij is normaal geboren met het hoofdje naar beneden. Ik vraag me af: als zoiets voorkomt, is dat dan bij de geboorte of later?

Ik bedacht me dat een nichtje van mij een keer met haar beentjes heeft gezwaaid toen zij ongeveer 7 weken oud was. Kan dat ermee te maken hebben?

Antwoord

Heupdysplasie is een aangeboren afwijking. De heupkom is in dit geval onvoldoende ontwikkeld, waardoor de heupkop niet goed in de kom ligt. Omdat het een aangeboren afwijking is, kan het zwaaien met de beentjes nooit de eventuele heupdysplasie veroorzaakt hebben.

Bij lichamelijk onderzoek kunnen er aanwijzingen zijn voor heupdysplasie, zoals: een beenlengte-verschil of een asymmetrische bilplooi. Als dit op het consultatiebureau gevonden wordt, zal een kind meestal verwezen worden naar de huisarts of een kinderarts voor verder onderzoek. De radioloog zal gevraagd worden echografisch onderzoek te doen van de heupen. Soms is het nodig om ook een röntgenfoto van de heupen te maken.

Statistische bijzonderheden:

  • heupdysplasie komt 4 keer zo vaak voor bij meisjes als bij jongens;
  • de kans op heupdysplasie is groter als het voorkomt in de familie;
  • de kans op heupdysplasie is groter bij kinderen die geboren zijn in stuitligging.

Als heupdysplasie niet behandeld wordt, ontstaat er op latere leeftijd een afwijkende loopgang. Ook wordt een groot aantal sport- en spel-activiteiten problematisch.

De behandeling bestaat uit het dragen van een spreidbroek gedurende 3 maanden, zodat de heupkom de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen. Daarna wordt bekeken of de heupdysplasie verdwenen is.

Alleen in uitzonderlijke gevallen is chirurgische correctie noodzakelijk.

Lees ook: