11 maart 2004 door Lissy de Ridder

Kan ik de kinkhoest-vaccinatie overslaan, nu mijn kind al kinkhoest heeft gehad? (3 mnd)

Mijn zoontje is nu 5 en maanden heeft bij 3 maanden kinkhoest opgelopen. Ik had hem nog niet laten inenten, dat wilden wij bij een half jaar doen.

Nu is mijn vraag: moet hij nog steeds met K worden gevaccineerd, of is hij nu immuun geworden en heeft hij alleen DTP-Hib nodig?

Antwoord

U vertelt dat uw zoon reeds kinkhoest heeft doorgemaakt. Is dit indertijd bewezen? Ook als dat inderdaad zo is, is het nog steeds verstandig de vaccinaties gewoon via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te laten verlopen, en de vaccinatie met DKTP niet te vervangen door DTP. Uw zoon heeft weliswaar een eigen afweer opgebouwd tegen kinkhoest, maar dat betekent niet dat hij ook levenslang beschermd is.

Kinkhoest komt sinds de jaren '90 weer voor, ook onder gevaccineerde kinderen. Maar desondanks maken gevaccineerde kinderen over het algemeen een veel mildere infectie door dan niet-gevaccineerde kinderen. Waarschijnlijk zijn er in de loop der tijd nieuwe varianten van de kinkhoest-bacteriƫn ontstaan, waardoor het huidige vaccin minder effectief is dan voorheen.

Lees ook: