Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 februari 2004 door Lya Mac Donald

Kan ik eisen dat mijn kind meer fruit krijgt op de crèche?

De kinderen op de crèche krijgen bij het fruit eten ongeveer 6 stukken fruit, verdeeld over 16 kinderen. Ikzelf geef mijn kinderen in elk geval 1 stuk fruit per kind per dag. De kinderopvang geeft dan toch niet genoeg?

Ik heb het er al eens over gehad, maar ze snappen volgens mij niet wat het (mijn) probleem is. Dus geef ik 's middags vaak nog wat bij, maar als ik haar laat ophaal, lukt het niet meer voor het warm eten om nog fruit te geven.

Wat vinden jullie hiervan? Kan ik eisen dat mijn kind meer fruit krijgt?

Antwoord

In dit soort gevallen, waarbij een ouder bepaalde wensen heeft, die al of niet dwingend opgelegd kunnen worden, geldt altijd het volgende. Wat u formeel kunt eisen, kunt u opmaken uit de contract-voorwaarden. Die kunnen echter verschillen van crèche tot crèche. Er bestaat bijvoorbeeld geen wettelijk voorschrift voor de hoeveelheid fruit die een kind moet krijgen.

In de praktijk komt het er dus vaak op neer dat de dingen die u wilt, niet genoemd worden in de contract-voorwaarden. In zo'n geval moet u gewoon even overleggen met de leidsters of de leiding.

U schrijft dat de leidsters niet snappen wat het probleem is. Dat betekent dat u het gewoon nog een keer moet uitleggen. U vertelt ze dan dat peuters ongeveer 100 tot 200 gram fruit per dag moeten krijgen, en dat het u soms niet lukt om het eventuele tekort zelf aan te vullen.