Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 februari 2008 door Justine Pardoen

Kan ik mijn dochter (13) wel laten oppassen bij haar vriendje (14)?

Mijn dochter van 13 (bijna 14) heeft sinds kort een vriendje van 14. Nu wil ze met hem in het weekend bij hem oppassen op zijn jongere broertje en zusje.

Ik ben daar niet blij mee. Op de vraag "waarom"? heb ik mijn dochter geantwoord dat ik haar en haar vriendje wel vertrouw... maar alleen de liefde niet...

Ik vind het te snel gaan en wil niet voor vervelende feiten komen te staan. Wat is nou wijsheid in zo'n geval?

Antwoord

We begrepen eerlijk gezegd niet goed wat u bedoelde toen u zei dat u uw dochter en haar vriendje wel vertrouwt, maar niet de liefde. Hoe kun je de liefde niet vertrouwen? Misschien bent u bang dat ze gaan vrijen terwijl ze dat eigenlijk niet willen, omdat het lichamelijke verlangen sterker is dan de geest, en dat ze meteen al met elkaar naar bed zouden gaan?

Onze grootouders vonden dat je "de kat niet op het spek moest binden" maar tegenwoordig kijken we daar wat genuanceerder tegenaan.

Ten eerste zijn er maar heel weinig meisjes die op deze leeftijd al gemeenschap hebben (1%). De kans daarop is dus echt heel klein. Of omgekeerd: de kans dat ze niet verder gaan dan een beetje aan elkaar plukken en misschien wat zoenen, is 99%! En daar kun je toch niet echt bezwaar tegen hebben, lijkt ons.

Ten tweede kun je de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren niet sturen. Die stuurt zichzelf. Meestal doorlopen kinderen en jongeren daarbij een vaste reeks ervaringen, die er grofweg als volgt uitziet:

Fase 1: tongzoenen - de seksuele carrière start bij het tongzoenen. De gemiddelde leeftijd van de eerste tongzoen is 14 jaar. Maar het kan natuurlijk ook eerder (of later). Op 13½-jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren er ervaring mee.

Fase 2: voelen en strelen - na het tongzoenen volgt het voelen en strelen van het lichaam van de ander. Eerst boven de kleren maar al snel ook eronder. De geslachtsdelen kunnen daarbij wel aangeraakt worden, maar ze worden in deze fase nog niet bewust gestimuleerd. Vingeren en aftrekken komt doorgaans pas later. De gemiddelde leeftijd van de eerste ervaring met voelen en strelen is 15,4 jaar.

Fase 3: naakt vrijen - met "naakt vrijen" wordt bedoeld: de fase waarin jongeren een stapje verder gaan dan onder elkaars kleren voelen. In deze fase worden de kleren uitgetrokken en vindt er ook manuele seks plaats, dat wil zeggen: vingeren en aftrekken (zowel actief als passief). De gemiddelde leeftijd van de eerste ervaring met "naakt vrijen" is 16,3 jaar.

Fase 4: geslachtsgemeenschap - de fase van de geslachtsgemeenschap volgt vrij snel op het "naakt vrijen". Als jongeren elkaar eenmaal met de hand hebben bevredigd, duurt het dus niet lang meer voordat er vaginale seks plaatsvindt. De gemiddelde leeftijd van de eerste geslachtsgemeenschap is 16,7 jaar. Op 17,1-jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren ervaring met geslachtsgemeenschap en moet de andere helft er nog mee beginnen. Overigens heeft op 24-jarige leeftijd 10% van de jongens en 6% van de meisjes nog nooit geslachtsgemeenschap gehad.

Zoals gezegd: dit proces valt niet of nauwelijks te beïnvloeden. Dus of u uw dochter nu wel of niet laat oppassen bij haar vriendje, de bovenstaande fases zullen ze sowieso doorlopen. Als ze er aan toe zijn, doen ze het toch wel (eventueel ergens anders) en als ze er nog niet aan toe zijn doen ze het niet.

Het enige wat u als ouders moet doen, is uw dochter op het hart drukken dat ze alleen dingen moet doen die ze zelf wil, en niet omdat haar vriendje dat wil. En áls ze ooit gaan vrijen, dat dat dan natuurlijk absoluut veilig moet gebeuren (pil én condoom).