Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Kan ik op latere leeftijd nog last krijgen van hartafwijking VSD? (14 jr.)

Ik ben een meisje van 14 en ik heb VSD. Ik heb er geen last van. Het is bij mij niet dicht gegroeid in de eerst twee jaren.

Nu wilde ik vragen of ik er later nog wel last van kan krijgen?

Antwoord

In principe zou je daar nog last van kunnen krijgen maar het hoeft zeker niet. Bij een VSD of ook wel een Ventriculair Septum Defect genoemd, is er een gaatje tussen de twee kamers van het hart. Afhankelijk van de grootte geeft dit klachten zoals vochtvasthouden, benauwdheid en vermoeidheid.

Meestal is het zo als je er al 14 jaar geen last van hebt je het meestal ook niet meer krijgt. Wel denkt ik dat het verstandig is om eens in de zoveel tijd er door de cardioloog (de hartdokter) naar te laten kijken.

Mocht het toch schadelijk zijn dan kan hij helpen met het oplossen van het probleem. Maar nogmaals ik denk dat het bij jou wel goed gaat.

Verzorgen gebit

Wel is het belangrijk om extra goed voor je gebit te zorgen. De reden hiervoor is dat er vanuit een slecht gebit weleeens bacterieen in het bloed komen die dan vervolgens om het hart kunnen gaan zitten, zeker als daar een VSD of iets anders aanwezig is.

Ook zul jij het altijd moeten zeggen tegen elke dokter dat jij een VSD hebt want bijvoorbeeld bij operaties zoals bij een blindedarmonsteking of iets dergelijks (hopelijk hoef je nooit geopereerd te worden) moeten er dan extra antibiotica worden gegeven.

Ik vond het erg goed dat je het gevraagd hebt.