Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 september 2009 door Frea Kruisinga

Kan langdurig gebruik van Forlax kwaad?

Mijn dochter van 9 jaar gebruikt al 4 jaar Forlax (1 zakje per dag). Op de gebruiksaanwijzing staat echter dat je het maar 3 maanden mag gebruiken. Kan dit geen kwaad?

Antwoord

Voor de meelezers: Forlax is een middel dat gebruikt wordt bij obstipatie oftewel verstopping. In de bijsluiter staat inderdaad het advies om het bij kinderen niet langer dan 3 maanden te gebruiken. De enige reden waarom dat er staat, is dat er geen officieel onderzoek bij kinderen is gedaan die het middel langer dan 3 maanden gebruikten. (Bij volwassenen wel en daar bleek het geen kwaad te kunnen.)

Bij gebruik tot 3 maanden worden geen ernstige bijwerkingen gezien. Als er al bijwerkingen optreden, dan kan het gaan om wat buikklachten, misselijkheid, en winderigheid.

Omdat obstipatie zeer veel klachten kan geven, en niet altijd op te lossen is met vocht, vezels en leefregels etc., is het vaak nodig om zo'n middel als Forlax voor een langere periode te geven. Ook bij kinderen die het middel soms jaren gebruiken, worden in praktijk eigenlijk geen grote problemen gezien.

Lees ook: