19 februari 2004 door Lissy de Ridder

Kan mijn dochter nog niet lopen vanwege haar knikkende knietjes? (15 mnd)

Mijn dochtertje van 15 maanden heeft last van "knikkende knietjes". Als ze bij me op schoot zit, en als ze haar knietjes beweegt, dan merk ik dat ze verschuiven. Je voelt het, je hoort het, en je ziet het. Een beetje een knoepend geluid.

Toen ze 1 jaar was, ben ik met haar bij de dokter geweest, maar die zei dat het met de groei te maken had. Ik heb hier nog nooit van gehoord.

Volgens mij heeft ze er geen last van, maar kan dit kwaad? En kan dit de oorzaak zijn dat ze (nog) niet los kan lopen? Ze loopt en staat wel overal tegenaan, maar loslopen doet ze helemaal niet, ook niet als ik haar bij haar handjes pak.

Antwoord

Uw dochter van 15 maanden heeft "knikkende knieën" en loopt nog niet los. Wat betekent dat?

Allereerst de knikkende knieën. Dat heeft inderdaad geen betekenis, zoals uw (huis?-)arts al zei.

De knie is de scharnierende verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen. De meniscussen, kruisbanden, ligamenten (bindweefsels) en het ondersteunende bindweefsel zorgen voor de stevigheid en het goed functioneren van dit gewricht.

Ter bescherming van al die onderdelen zit er aan de voorkant van het gewricht een knieschijf (patella). Vooral de knieschijf kan soms alle kanten op bewegen. Ook is er op deze leeftijd nog veel kraakbeen, wat een veel flexibeler weefsel is dan bot. Verder is er nog relatief weinig vet en spierweefsel rond het gewricht, waardoor je al die bewegingen beter kan zien dan bij een "volwassen" knie.

Dan het loslopen. Er zit een grote spreiding in de leeftijd waarop kinderen los gaan lopen. Sommige kinderen doen dat al met 10 maanden, maar veel meer kinderen doen het pas ruim na hun eerste jaar.

Als een kind op de leeftijd van 15 maanden nog niet los loopt (bij een ontwikkeling die verder normaal is), dan is dit geen enkele reden tot zorg. Het heeft in ieder geval geen verband met de knikkende knieën.

Kortom: in principe hoeft u zich geen zorgen te maken. In de meeste gevallen komt het vanzelf goed.

Lees ook: