23 maart 2004 door Lissy de Ridder

Kan pseudokroep dodelijk zijn?

Mijn kinderen hebben al zó vaak pseudokroep gehad. Stomen in de douche of wandelen in de koude buitenlucht helpt meestal snel, dus ik heb me er nooit zo druk om gemaakt.

Het kindje van vrienden heeft ook een keer pseudokroep gehad. Zij waren best geschrokken omdat zij menen dat je kind er echt in kan stikken. Is dat zo?

Antwoord

Pseudokroep is vrijwel nooit dodelijk. Het liefst zou ik zeggen "pseudokroep is nooit dodelijk" maar ik ben een dokter en dokters zeggen nooit "nooit" (en ook nooit "altijd"). Er kunnen immers altijd (pardon, bijna altijd) zeldzame uitzonderingen op de regels zijn.

Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden. Door deze ontsteking zwelt het slijmvlies rondom de stembanden op, met benauwdheid als gevolg. De benauwdheid ontstaat doordat er vanwege de gezwollen bovenste luchtpijp minder lucht ingeademd kan worden.

Bij een pseudokroep-aanval heeft een kind het dus benauwd en piept het bij de inademing. De klachten nemen vaak toe in de loop van de avond. Dit wordt langzaam-aan erger. Een kind is nooit in één keer Spaans benauwd en zal niet zo maar stikken.

Als een kind flink benauwd is en hard piept, is het raadzaam een arts te raadplegen. Deze kan dan inschatten wat er moet gebeuren: gewoon afwachten (met wandelen in de buitenlucht, boekje lezen bij de lopende douche, etc.), of medicatie toedienen, of naar het ziekenhuis.

Pseudokroep kan zich op allerlei manieren manifesteren: van zeer mild tot heel ernstig. Maar zelfs bij de ernstige variant zal pseudokroep (vrijwel) nooit dodelijk zijn.

Lees ook: