Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

30 november 2007 door Nanny Gortzak

Kermen, kreunen, spugen, rood aanlopen en last van krampen. Wat doe je daaraan? (3 wkn)

Mijn zoon is 3 weken oud en heeft vaak last van krampen. Na elke borstvoeding komt hij moeilijk in slaap, hij kermt en kreunt en spuugt en loopt rood aan. Het kan dan wel een uur duren voordat ie echt slaapt. Ik heb het er als moeder moeilijk mee om dit te zien en te horen, en maak me zorgen.

Hij drinkt 6 minuten per borst, heel gretig, en ik hoor de melk met veel geklots zijn buik in stromen. Ik laat hem tussentijds boeren, maar dat veroorzaakt ook een onrustige borstvoeding, waardoor hij gaat huilen.

Ik weet niet zo goed wat ik zou kunnen doen om deze krampen en onrust te voorkomen. Is rechtop voeden misschien een optie? En hoe weet ik dan wat een goede houding is?

Hij is afgelopen weken stevig aangekomen; ruim 300 gram per week. Hij heeft ook voldoende plasluiers. Hij is 3 weken te vroeg geboren en misschien daarom stevig aan het drinken?

Antwoord

Dit klinkt alsof de melkstroom te krachtig is voor uw baby. U kunt daar het volgende aan doen.

U kunt proberen of uw zoon beter reageert op de voeding door hem zo lang mogelijk aan dezelfde borst te houden. Als de melk heel hard stroomt bij het aanleggen, kunt u hem even van de borst halen en de stromende melk opvangen in een doek. Daarna legt u opnieuw aan, en is de melkstroom rustiger. Uw zoon zal dan ook kalmer drinken, wat minder onrust en minder huilen na de voeding geeft. Na het – tussentijds – boeren kunt u hem weer aan dezelfde borst leggen, tot hij die niet meer accepteert. Eventueel kunt u dan nog de andere borst aanbieden.

Kijken naar wat de baby wil

Het is niet nodig om de klok in de gaten te houden om van borst te wisselen. U heeft duidelijk voldoende melk en dan is het beter om te kijken naar wat de baby wil. Een baby geeft zelf aan wanneer het tijd is om van borst te wisselen.

Op deze manier krijgt de baby ook voldoende vette melk binnen, wat helpt om krampjes tegen te gaan. Het kan heel goed zijn dat uw zoon voorlopig alleen maar uit een borst wil drinken. Dat is helemaal niet erg.

Andere houdingen

Als u dat wilt, kunt u inderdaad andere houdingen proberen. Elke houding waarbij een baby goed in staat is om zelf zijn hoofd weg te draaien, is bruikbaar.

In uw geval zou het handig kunnen zijn om zelf achterover te gaan liggen, en de baby van bovenaf de borst te laten nemen. Doordat u achterover ligt, zal de melk wat minder hard stromen en kan de baby de overtollige melk makkelijk weg laten lopen. Hierbij moet dan wel het voorhoofd van de baby ondersteund worden, om te voorkomen dat hij met zijn neus in de borst wegzakt.

Bij veel melk en een snelle melkstroom kan ook liggend voeden op de zij prettig zijn.

Succes ermee!