1 juni 2000 door Sanderijn van der Doef

Kind van 6 wil zich alsmaar naakt tonen. Wat te doen?

Mijn kind is nu 6 jaar en 2 maanden. Hij wil zich steeds uitkleden en zich naakt laten bewonderen. Het maakt hem helemaal niet uit of dit bij een bekende is of niet. Hoe kan ik hier het beste op reageren zonder dat ik hem kwets?

Antwoord

Een kind van deze leeftijd is erg bezig met het ontdekken van de verborgen kanten van het lichaam. Blijkbaar is dat wat hij ontdekt heeft onder zijn kleren zo interessant en verrassend, dat hij vol trots zich aan iedereen wil laten zien.

Het interessante wat hij óók heeft ontdekt, is dat iedereen er onder zijn of haar kleren weer anders uitziet. Waarschijnlijk is hij met leeftijdgenootjes daar al mee bezig geweest om te kijken wat iedereen onder zijn kleren heeft zitten.

Verborgen agenda

Door zich spontaan naakt te tonen, ook aan volwassenen en zelfs wildvreemden, hoopt hij waarschijnlijk dat die zich ook zullen uitkleden om te laten zien wat zij hebben. Maar nee, zo zit onze maatschappij niet in elkaar. Mensen laten niet zomaar hun lichaamsdelen zien, zeker niet de delen die verborgen zitten. Dat is dus een regel die een kind zal moeten leren.

De regel leren

Hoe kun je die sociale regel aanleren, dat je je niet uitkleedt in het openbaar? Je zou het bijvoorbeeld zo kunnen zeggen: "Laat je kleren maar aan, want niet alle mensen willen dat zomaar zien. Sommige mensen vinden het raar om naar andere blote mensen te kijken, en sommige mensen hoeven het niet meer te zien omdat ze al zoveel blote mensen en kinderen hebben gezien".

Zonodig uitleggen

Als het inderdaad zo is dat uw zoon zich uitkleedt omdat hij eigenlijk ook heel graag wil zien hoe anderen eruit zien, dan kunt u hem uitleggen hoe mannen en hoe vrouwen er bloot uitzien. Zelfs als hij wel weet hoe zijn eigen ouders er naakt uitzien, dan nóg kan hij nieuwsgierig zijn naar anderen. En die nieuwsgierigheid kun je bevredigen met een goede uitleg.

Hij kan bijvoorbeeld vragen: "Heeft ome Piet ook zo'n grote piemel als pappa?" Dan kunt u hem uitleggen dat grote mannen in ieder geval allemaal een grotere piemel hebben dan een kind. De één is wat groter, langer of dikker dan de ander, soms is-ie wat roze van kleur soms chocoladebruin, en er zitten altijd wat haren omheen. Voor het nodige beeldmateriaal kunt u bijvoorbeeld mijn boek Ben jij ook op mij? laten zien. Op de pagina's 18, 19 en 26 staan allemaal blote vrouwen en mannen. In verschillende maten en kleuren!

Trots? Dan prijzen!

Het kan overigens ook zijn dat hij vreselijk trots is op zijn eigen blote lichaam. In dat geval moet u hem natuurlijk grenzeloos prijzen...