Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

8 september 2006 door Nanny Gortzak

Kloven, rauwe tepels en vreselijk lekken. Wat kan ik daaraan doen? (5 wkn)

Mijn dochter is 5 weken oud en vanaf het begin heb ik problemen met de borstvoeding. Eén positief punt: het geven van borstvoeding verloopt sinds 3 weken pijnloos, mijn dochter groeit als kool en ze is zeer tevreden. De klachten hebben met name betrekking op mijzelf.

In week 1 heb ik last van stuwing gehad en daardoor tepelkloven opgelopen. Hoewel ik nu alweer enkele weken zonder tepelhoedjes pijnloos voed, genezen de kloven zeer langzaam. De bovenkanten van mijn tepels blijven rauw en rood. Ik breng na iedere voeding crème op de kloof aan.

Daarnaast lek ik ontzettend veel. Mijn dochter slaapt sinds week 4 's nachts door, en 's ochtends word ik wakker met zeer volle borsten. Ik kan alleen op mijn rug slapen; zodra ik op een zij draai, is alles nat. Mijn borsten zitten nu zo vol, dat mijn dochter daar niet tegen op kan drinken. Ik heb het gevoel dat ze mijn borsten ook niet meer compleet leeg drinkt. Daarnaast is het lekken tijdens de voedingen een bron van ergernis: we zitten beiden helemaal onder de melk, ondanks de compressen en spuugdoekjes in mijn BH.

Wat kan ik hieraan doen? Ik zie dat mijn dochter erg tevreden is met de voedingen en zou daarom erg graag doorgaan. Maar de minpunten voor mijzelf worden nu zo aanzienlijk dat ik soms al nadenk over afbouwen.

Antwoord

Kort samengevat: op zich wilt u wel doorgaan met borstvoeden, maar de tepelkloven, de gevoelige tepels en de overvolle borsten maken het voeden minder plezierig voor u.

Deze problemen kunnen allemaal met elkaar te maken hebben. Hieronder zal ik aangeven wat er aan de hand zou kunnen zijn, en wat eraan te doen valt.

Keten van oorzaken en gevolgen

Zo te zien heeft u veel melk. Dat kan de volgende keten van oorzaken en gevolgen geven:

  • door de volheid van de borsten kan het zijn dat u uw dochter niet altijd optimaal kunt aanleggen, waardoor de tepels beschadigd kunnen raken;
  • de volheid van de borsten heeft ook het vele lekken tot gevolg, en dus vochtige compressen;
  • de combinatie van kapotte tepels en vochtige compressen maakt uw borsten extra vatbaar voor infecties. Met name een candida-infectie (spruw) kan zich op deze manier gemakkelijk ontwikkelen;
  • daardoor kunnen er kloven ontstaan, die niet of nauwelijks kunnen genezen.

Ook de roodheid en de rauwheid kunnen door deze keten van oorzaken en gevolgen verklaard worden.

Borsten leegmaken

Zoals u heeft gezien, start die keten van oorzaken en gevolgen bij de volheid van uw borsten. Daarom doet u er goed aan om uw borsten eenmaal of tweemaal per dag goed leeg te kolven, en wel na afloop van een voeding. Bijvoorbeeld voordat u gaat slapen, en eventueel nog een keer overdag.

Bij de eerste voeding daarna, geeft u een borst, zolang als uw dochter maar wil. Na een boertje kunt u haar nogmaals aanleggen aan de eerste borst, zodat die zo goed mogelijk geleegd wordt. De volgende voeding geeft u dan de tweede borst.

Om de spanning van uw borsten af te halen kunt u tijdens het voeden de melkstroom van de andere borst met een handdoek opvangen.

Na verloop van tijd zal het afkolven steeds minder vaak nodig zijn, ook al omdat uw dochter steeds beter in staat zal zijn een grote melkstroom te verwerken en goed de borst in de mond te nemen.

Aanleggen en medicatie

Tegelijkertijd denk ik dat het handig is als u een deskundige naar uw tepels en vooral ook naar het aanleggen laat kijken. Goed aanleggen en eventueel medicatie als er sprake is van een infectie (bacterieel en/of schimmel) zijn waarschijnlijk nodig om de kloven te laten genezen. Een lactatiekundige of vrijwilligster van een van de borstvoedingsorganisaties kan u hierbij helpen.

Een tip tot slot: als er inderdaad sprake is van een schimmelinfectie, zorg dan dat u alle kolf-onderdelen dagelijks goed uitkookt! Anders wordt u telkens weer opnieuw besmet.