Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

11 maart 2011 door Nanny Gortzak

Kolven op het werk - hoe kan ik meer melk produceren? (3½ mnd)

Mijn dochter is 3½ maand oud en ik ben nu al zo'n drie weken weer aan het werk. Ik ben begonnen met twee dagen per week, volgende maand worden dat er drie, en daarna vier. Als ik van huis ben, kolf ik op het werk.

Op het werk kolf ik in principe 2x per dag, maar ik krijg bij lange na niet genoeg voor een voeding. Ik heb de laatste weken tot wel 4x per dag op het werk gekolfd, maar dat levert vrijwel niets extra's op, ten opzichte van 2x kolven. Met 2x kolven krijg ik 220 cc en met 4x kolven 260. Terwijl mijn dochter zeker 320 cc tot 360 cc per dag drinkt.

Ik heb een goede kolf, de Medela Swing, die ik samen met een lactatiekundige in elkaar heb gezet. En verder doe ik alles wat ik kan bedenken: neusspray gebruiken, lekker ontspannen zitten, filmpje kijken op m'n iPod, borsten masseren, maar niets helpt. Ik heb een goede toeschietreflex, maar al vrij snel houden de straaltjes op en die krijg ik dan ook niet meer terug.

Ik lees altijd dat je kolven 'moet leren' maar ik ben nu zeker twee maanden bezig met kolven (de eerste maand elke dag en nu ik werk twee dagen per week) en toch schiet het niet op.

Kan het zijn dat ik hier gewoon niet geschikt voor ben, zeg maar? Ik zou echt niet weten wat ik nog beter (of anders, of meer) zou moeten doen om voldoende te kolven voor mijn dochter.

Antwoord

Twee dingen vooraf: kolven gaat de ene moeder nu eenmaal makkelijker af dan de andere. En wanneer je kolft tussen voedingen door, is de opbrengst meestal lager dan wanneer je kolft in plaats van een voeding.

Hieronder nog meer aandachtspunten.

Dubbele kolf

Een moeder die kolft als ze werkt, heeft een goede kolf nodig. Veel moeders vinden het prettig als ze een dubbele kolf kunnen gebruiken. Ze kunnen dan met twee borsten tegelijk gebruik maken van de toeschietreflex.

De Medela Swing die u gebruikt, is een prima (elektrische) kolf maar het is wel een enkele kolf en geen dubbele.

U vertelde dat u neusspray gebruikt. Eigenlijk is het jammer dat u dan niet beide borsten tegelijk kunt kolven. Oxytocine, de werkzame stof in de neusspray, werkt namelijk vrij kort. U kunt zoveel mogelijk gebruik maken van de toeschietreflex door te wisselen met kolven tussen beide borsten.

Borstschild

Het kan ook zijn dat het borstschild van de kolf niet de juiste grootte heeft. Wanneer de tunnel van het schild te klein is, verloopt de melkstroom niet goed. Aanpassen van het schild kan het probleem dan oplossen. (Lees hier overal 'schilden' in plaats van 'schild', als u met een dubbele kolf werkt.)

Even wachten en dan nogmaals

Een andere oplossing is om na het (wissel-)kolven even een paar minuten te wachten, en dan nogmaals elke borst een of twee keer te kolven. Soms leveren deze paar minuten per kolfbeurt net voldoende melk op om aan de vraag van de baby te voldoen.

Kolven na de laatste voeding

Een andere – veel gebruikte – oplossing is dat je in de avond, een tijdje na de laatste voeding, nog een kolfbeurt doet. Ook op de avonden dat je niet gewerkt hebt.

Vaker voeden

Soms ligt de oplossing van het kolfprobleem niet in 'meer kolven', maar in 'vaker voeden' (in de tijd dat je samen bent met de baby). Hoe meer de baby dan drinkt, hoe minder hij overdag nodig heeft als de moeder er niet is.

Veel succes gewenst!