Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

21 juli 2003 door Joanna Sandberg

Komst halfbroertje zorgt voor jaloezie

Mijn dochtertje van 5 jaar heeft kortgeleden een halfbroertje gekregen. Haar vader is toen zij nog maar 10 maanden was bij ons weggegaan naar een nieuwe vriendin.

Mijn dochtertje heeft het er nu erg moeilijk mee dat haar halfbroertje wel een vader en een moeder bij elkaar heeft en zij niet.

Ze zegt steeds: "Het is niet eerlijk". Ik vind het bijzonder sneu voor haar en weet niet wat ik hierop moet antwoorden. Haar vader zegt gewoon tegen haar dat het inderdaad ook niet eerlijk is, maar dat zij nu eigenlijk twee moeders heeft: namelijk haar echte moeder en ook een beetje zijn vriendin. Hoe vang ik dit op?

P.s. Mijn dochtertje is twee keer per week een nacht bij haar vader.

Antwoord

De meeste kinderen hebben het moeilijk met de scheiding van hun ouders. Zij kiezen er (doorgaans) niet voor, dat doen hun ouders, of in ieder geval één van de ouders. Echter, de scheiding zelf hoeft niet een blijvend negatief effect te hebben op kinderen. Een problematische relatie tussen gescheiden ouders, waarin slecht gecommuniceerd wordt over de kinderen, geeft wel problemen.

Uw dochtertje heeft nu heel duidelijk ondervonden, doordat ze een halfbroertje heeft gekregen, dat haar (biologische) ouders niet bij elkaar zijn. En daar heeft ze het moeilijk mee. Ze is waarschijnlijk ook jaloers, en dat is natuurlijk heel goed te begrijpen.

Haar vader, uw ex-man, zegt dat het niet eerlijk is, maar ook dat ze twee moeders heeft. Ik ben het met hem eens dat het niet eerlijk is, maar niet dat ze twee moeders (of vaders) heeft. Ze heeft natuurlijk maar één vader en één moeder. Wel heeft ze een stiefvader en een stiefmoeder, en haar stiefvader is de echte vader van uw zoontje.

Het probleem van uw dochtertje zou ook te maken kunnen hebben met uw eigen gevoelens ten aanzien van uw ex-man. Het zou kunnen zijn dat u nog steeds boos en verdrietig bent over de verlating van uw ex-man. Uw dochtertje is vermoedelijk een gevoelig meisje, waardoor zij zulke gevoelens goed aanvoelt.

Ik denk dat u haar het beste kan opvangen door tegen haar te zeggen dat het verdrietig is dat u en uw ex-man niet meer bij elkaar zijn, maar dat dat wel de werkelijkheid is. Het gaat er om dat u haar laat voelen dat u veel van haar houdt, maar tegelijkertijd gelukkig bent met uw huidige partner en uw baby. Zo ervaart zij dat allerlei gevoelens naast elkaar mogen bestaan. Dus dan mag ze jaloers zijn, en verdrietig, maar ook haar halfbroertje leuk gaan vinden. Door haar in de verzorging van de baby te betrekken, geeft u haar het gevoel, dat ook zij belangrijk is voor haar halfbroertje. Zij zal hem dan steeds leuker gaan vinden.

Ook is het belangrijk dat uw huidige partner veel aandacht aan uw dochterje besteedt, en samen met haar en de baby dingen onderneemt. Daarnaast is van belang dat u probeert om zo goed mogelijk te communiceren over uw dochterje met uw ex-man. Ik raad u aan om uw dochtertje en uw ex-man veel ruimte te geven om met elkaar om te gaan, zodat zij ervaart dat ze een eigen vader heeft, die geïnteresseerd in haar is, en voor wie ze uniek is.