6 december 2001 door Diederik Bosman

Koorts - wanneer moet ik paracetamol geven? (bijna 3 jr)

Onze zoon van 2 jaar en 10 maanden heeft nu drie dagen koorts (rond 40 graden: hoge 39, lage 40). Wij geven hem een zetpil paracetamol bij koorts boven de 39½.

Nu wordt door de internationale gemeenschap hier in Riyadh (Saudi Arabië) gezegd dat je al eerder paracetamol moet geven.

Wat is juist en hoe lang 'mag' een kind eigenlijk koorts hebben?

Antwoord

Eigenlijk bestaat er geen goede richtlijn voor het geven van paracetamol bij koorts. Wel bestaan er duidelijke afspraken over de hoeveelheid die men moet geven. In principe geeft men aan een kind van bijna 3 jaar maximaal 4 maal per dag 240 mg paracetamol.

De redenen om paracetamol te geven, zijn voornamelijk gericht op het comfort. Lijkt een kind weinig last te hebben van de koorts, dan is het dus niet nodig om paracetamol te geven. Bij koorts boven de 40 graden zouden wij het echter altijd geven.

De vraag hoe lang een kind koorts mag hebben, is moeilijk te beantwoorden, omdat het ervan afhangt wat de oorzaak van de koorts is. Ook maakt het verschil of de koorts continu aanwezig is (of in perioden komt) en hoe ziek het kind erbij is.

We beperken ons tot twee vuistregels:

  • als een kind echt erg ziek is (wat goed door de ouders beoordeeld kan worden), kan één dag koorts al voldoende zijn om de dokter te bellen;
  • als een kind drie dagen continu koorts heeft, is het altijd verstandig om een dokter te raadplegen.
Lees ook: