28 mei 2003 door Diederik Bosman

Koortsstuipen of epilepsie? (3 jr)

Ik heb een dochter van 3 jaar. Drie weken terug had ze naar mijn gevoel niet een hoge koorts, maar ze had wel koorts-stuiptrekkingen die een paar minuten duurden: schokken van het lichaam, haar ogen naar boven en bewegingloos gericht en als ze bijkwam was ze slap.

Hebben deze stuiptrekkingen enig verband met epilepsie?

Antwoord

Om de volgende redenen denken we dat hier sprake was van koortsstuipjes (medische naam: convulsies) en niet van epilepsie:

  • er was sprake van koorts;
  • de trekkingen waren symmetrisch (u heeft het over het hele lijf en beide ogen);
  • uw dochter heeft de leeftijd voor stuipjes;
  • het verschijnsel was nog nooit eerder opgetreden;
  • uw dochter maakt een normale ontwikkeling door (u vertelt althans niets over het tegendeel).

Als de verschijnselen hierna niet meer optreden, dan waren het echt koortsstuipjes, en hoeft u zich verder geen zorgen te maken.

Als het verschijnsel wél vaker optreedt, en mogelijk zelfs zonder koorts, dan raden we u aan om naar een kinderarts te gaan om de kwestie nader te laten onderzoeken (dat wil zeggen: om epilepsie 'uit te sluiten', zoals we dat noemen).

Ook is het altijd zinvol om de temperatuur van het kindje te meten, vooropgesteld dat de toestand dat toelaat en er een goede thermometer beschikbaar is. Soms kunnen kinderen namelijk niet zo warm aanvoelen, maar toch hoge koorts hebben (of deze aan het ontwikkelen zijn).

Lees ook: