23 juni 2005 door Merit Tabbers

Koude-allergie - wat kun je daartegen doen? (9 jr)

Mijn zoon van 9 jaar heeft een koude-allergie. Dit speelt al zo'n jaar of vijf. Volgens onze huisarts is er geen remedie tegen. Graag zou ik uw mening hierover horen. Het is namelijk erg vervelend voor hem, zeker nu, met het mooie weer.

Als hij in het zwembad is (een relatief koud natuurbad), dan is hij binnen de kortste keren rood, met jeukende uitslag. Als hij weer is 'opgewarmd', trekt het weer weg. Vanmiddag kreeg hij zelfs hoofdpijn van de kou.

Het is niet alleen lastig; ik vind het ook gevaarlijk in verband met onderkoeling. Maar u snapt dat een kind van 9 moeilijk op de kant te houden is, als al zijn vriendjes in het water liggen.

Wat kan ik hiermee? Heeft u een oplossing of kunt u mij verder helpen?

Antwoord

Ik moet me – helaas – volledig bij uw huisarts aansluiten; hier valt niets aan te doen. Het enige wat helpt, is je niet blootstellen aan de prikkel die deze galbulten (de jeukende uitslag) veroorzaakt: de overgang van warmte naar koude. Maar zoals u zelf al zegt: je kunt zo'n jongen van 9 moeilijk tegenhouden...

U hoeft overigens niet bang te zijn voor onderkoeling hoor! Galbulten jeuken, maar veroorzaken geen onderkoeling. Laten we hopen dat het op den duur, als uw zoon wat ouder wordt, minder klachten gaat geven.