Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

21 november 2008 door Nanny Gortzak

Krijgt mijn zoon wel genoeg voeding? (6½ mnd)

Mijn zoontje is 6½ maanden oud en krijgt op mijn werkdagen afgekolfde melk. Per flesje drinkt hij vaak 260 ml en dat 4 keer per dag. Op mijn vrije dagen geef ik 2 keer de borst en krijgt hij 2 keer de fles met mijn afgekolfde melk, gemixt met Nutrix of Bambix.

Het viel mij op dat hij met 8 min klaar was aan de borst, maar sinds 2 weken (op mijn vrije dagen 4 x per week) laat hij vaak los en drinkt dan maar in totaal 5 min.

Krijgt hij wel genoeg binnen? Hij eet wel elke dag vers gepureerd fruit. Van groente moet hij nog niet veel hebben.

Antwoord

U vertelde dat uw zoon overdag, als u er niet bent, een aantal behoorlijk grote flessen met gekolfde melk drinkt. De meeste baby's van deze leeftijd drinken tussen 700 en 900 ml per dag. De vier flessen die uw zoon krijgt, zitten daar boven.

Op zich zeggen deze hoeveelheden echter niet zo veel over het al dan niet voldoende drinken. De groei, de algehele ontwikkeling en de mate waarin de baby tevreden is, zijn betere maatstaven dan de hoeveelheid melk die hij per dag drinkt.

Melkproductie teruggelopen?

Uw zoon drinkt maar gedurende vijf minuten. Op zich hoeft dat niet bezwaarlijk te zijn. De meeste melk wordt namelijk in de eerste paar minuten gedronken. Ook zal een baby die wat ouder is, zeer efficiënt kunnen drinken. Maar omdat u aangaf dat uw zoon onrustiger en korter drinkt dan een paar weken geleden, moet u er toch rekening mee houden dat de melkproductie wat teruggelopen is.

Er zijn verschillende manieren om de melkproductie weer op peil brengen, als dat nodig mocht zijn:

  • door vaker te voeden of vaker te kolven;
  • door middel van wisselvoeden, waarbij je elke borst een paar maal aanbiedt bij elke voeding;
  • door met de hand druk uit te oefenen op de borst tijdens het drinken, zodat de baby wat langer door blijft drinken aan dezelfde borst.

Vaste voeding

Als u nog lang wilt blijven doorvoeden, dan is het belangrijk om de hoeveelheid vaste voeding maar heel geleidelijk aan op te hogen.

In het begin zal vaste voeding nog niet echt een borstvoeding vervangen, vooral niet als de vaste voeding na een borstvoeding wordt aangeboden. Maar als u de borstvoeding weer wilt opvoeren, dan kunt u de hoeveelheid vaste voeding het beste even wat minderen om zo het drinken aan de borst te stimuleren.

Menstruatie-cyclus

Het kan zijn dat uw cyclus van invloed is op de melkproductie. Veel vrouwen krijgen rond de tijd dat hun baby aan vast voedsel begint, hun menstruatie-cyclus weer terug. Dat kan gepaard gaan met een andere smaak van de melk, een slechtere toeschietreflex en een dip in de melkproductie.

Door regelmatig de borst te blijven aanbieden komt de productie weer terug. Sommige moeders merken dat dat makkelijker gaat als zij een calcium/magnesium-supplement slikken.

Het sterkste effect op de melkproductie is meestal merkbaar bij de eerste keer dat de menstruatie terugkomt. Elke volgende keer lijkt de dip minder erg te zijn. En anderzijds: als u weer meer zou gaan voeden, kan de cyclus weer een tijdje verdwijnen, of onregelmatig worden.