Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 oktober 2006 door Nanny Gortzak

Kun je een afbouw-schema gedeeltelijk terugdraaien? (5 mnd)

Mijn dochter is nu 5 maanden oud. Ik ben begonnen met het afbouwen van de borstvoeding, omdat er met kolven nog maar heel weinig kwam. Ik ben aan het afbouwen volgens een afbouw-schema.

Uiteindelijk wil ik proberen om de vroege ochtendvoeding en de late avondvoeding nog als borstvoeding te blijven geven. Dat kan toch?

Nu las ik ergens dat je kunt proberen om de gewone avondvoeding (in totaal dus drie voedingen) er ook nog bij te blijven geven. Probleem is echter dat ik die voeding al had afgebouwd (als eerste). Kan ik die dan toch weer gaan geven? Mijn dochtertje zoekt ook 's avonds nog wel naar de borst, dus dat zal het probleem niet zijn. Op dit moment geef ik nog steeds ongeveer zes voedingen.

Antwoord

U wilt dus drie voedingen blijven geven, waarvan één voeding die u al had afgebouwd. Kan dat?

In principe blijft het geven van borstvoeding een kwestie van vraag en aanbod. Dat betekent dat u door weer opnieuw aan te leggen op het tijdstip waarop u normaal de avondvoeding gaf, die voeding geleidelijk aan weer kunt opbouwen.

Hoe snel dat zal gaan, hangt onder andere af van hoelang geleden het was dat uw dochter nog op dat tijdstip dronk, en van het aantal overige voedingen dat u nog geeft.

Ik weet niet hoe lang u al bezig bent met afbouwen, maar aangezien die avondvoeding de eerste was die u liet vallen, is dat misschien wel enige tijd geleden. Dan kan het dus wel even duren voor die voeding weer 'op peil' is.

Andere voeding laten vallen

Als u een andere voeding wilt laten vallen, ten gunste de voeding die u weer wilt geven, dan kunt u ervoor kiezen om te proberen deze voeding langzaam naar achteren te schuiven, in combinatie met aanleggen op het gewenste moment.

U heeft dan als het ware al een voorraadje melk in de borst, als uw dochter wil gaan drinken. Dit stimuleert een baby altijd beter dan wanneer zij op een vrijwel lege borst moet drinken. maar zelfs in dat geval zal er toch steeds meer melk komen, als u elke dag op hetzelfde moment gaat aanleggen.

Kolven

U vertelde dat u bent gaan afbouwen omdat u met kolven niet veel voeding meer kreeg. Maar waarom wilde u eigenlijk kolven? In verband met werken of om wat extra melk achter de hand te houden? Dan zijn er dus twee mogelijkheden:

  • als u wilde kolven voor wat extra melk, was de hoeveelheid voeding waarschijnlijk prima aangepast op wat uw dochter drinkt, en bleef er gewoon te weinig over om nog te kolven. Op de lange duur is extra kolven dan vaak moeizaam, omdat een baby de borst toch beter stimuleert dan bij kolven mogelijk is. Een volautomatische dubbelzijdig kolvende kolf kan dit probleem soms verhelpen;
  • als u kolft omdat u werkt, en dus kolft in plaats van een voeding, dan kan extra aanleggen op de dagen dat uw dochter bij u kan drinken (bijvoorbeeld in het weekend) helpen om weer meer melk te krijgen. Eigenlijk werkt dat dus net zo als het weer aanleggen op het moment van de avondvoeding. U kunt dus net zo vaak een borstvoeding blijven geven als u zelf wilt. Uw borsten zullen zich in dat geval aanpassen aan uw wensen.