22 april 2011 door Nanny Gortzak

Kun je een maand na de bevalling al weer menstrueren?

Onze dochter is nu 3 weken en 3 dagen oud. Vanaf het begin geef ik alleen borstvoeding en dat gaat geweldig goed!

Na mijn (natuurlijke) bevalling heb ik wel gevloeid maar nooit heel extreem. Nu heb ik het sterke vermoeden dat ik al ongesteld ben geworden.

Overal lees ik dat door borstvoeding de menstruatie langer kan wegblijven. Voordat ik zwanger werd, had ik een heel stabiele cyclus van exact 24 dagen. Het is nu dus 21 + 3 = 24 dagen na de bevalling en ik heb het idee dat ik weer menstrueer. Kan dat inderdaad al het geval zijn?

Antwoord

Er bestaat inderdaad een kans dat u alweer ongesteld bent geworden maar die kans is wel heel klein. Hieronder zal ik aangeven wat er allemaal mogelijk is.

Wat het meeste voorkomt

De meeste vrouwen die volledig borstvoeding geven, merken dat hun cyclus een tijd niet terugkeert. Dit komt zo vaak voor, dat er zelfs een anticonceptiemethode is die uitgaat van het uitblijven van de cyclus in de eerste 6 maanden na de bevalling. Dit staat bekend als de zogenaamde LAM-methode (Lactatie Amenorroe Methode).

De LAM-methode werkt alleen wanneer je volledig op vraag voedt, en na de eerste 56 dagen nog absoluut geen bloedverlies hebt. Wanneer er na die tijd enig bloedverlies optreedt, wordt er van uitgegaan dat je weer vruchtbaar kunt zijn.

Kenners van deze methode stellen dat bloedverlies tijdens de eerste 56 dagen niet als menstruatie geldt.

Bloedverlies binnen 56 dagen

Wat kan er aan de hand zijn als je tijdens die eerste 56 dagen toch bloed verliest, wat lijkt op een menstruatie?

Soms is het verhoogde bloedverlies het gevolg van een toename van activiteit, zoals: weer gaan werken, weer gaan sporten, of meer aandacht gaan besteden aan de andere kinderen in het gezin. Maar in sommige gevallen is het bloedverlies erg sterk en kan het een teken zijn van een nabloeding.

Omdat u nog in de kraamtijd zit, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Die kan samen met u nagaan of de postpartum-bloeding normaal verlopen is. Wanneer er nu ineens weer meer bloedverlies is, een paar weken na de bevalling, of als een moeder opnieuw gaat bloeden, dan heeft dat aandacht nodig.

Menstruatie en cyclus

Als het toch een menstruatie-bloeding was, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat de cyclus ook volledig en regelmatig is teruggekeerd.

Door het voeden kan de cyclus onregelmatig zijn. Af en toe kan er een maand overgeslagen worden, en het kan zelfs zo zijn dat er een aantal maanden geen bloeding meer is.

Er is echter een klein percentage vrouwen dat direct na de bevalling meteen weer ongesteld wordt en vruchtbaar is. Of dat bij u het geval is weet ik niet, maar het is wel iets om rekening mee te houden.