Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

14 november 2008 door Nanny Gortzak

Kun je nog voeden met een bestraalde borst?

Ik wil graag weten of je met een bestraalde borst kunt voeden. Mijn bestraling was 2 jaar geleden en ik ben nu 15 weken zwanger. Ik merk wel dat mijn niet-bestraalde borst een stukje groter is geworden dan de bestraalde borst.

Antwoord

Het is vooraf niet goed te voorspellen of u met de bestraalde borst kunt voeden. Net als bij operaties of verwondingen kan het weefsel beschadigd zijn, of kan er sprake zijn van littekens. U zult begrijpen dat dat van invloed is op de mogelijkheid om melk te produceren. En voor bestraling in het bijzonder geldt dat dat juist bedoeld is om weefsel dat snel groeit, en dus erg actief is, inactief te maken.

Wat ook kan gebeuren, is dat een deel van de borst nog wel intact is, waardoor er in principe wel melk geproduceerd kan worden, maar dat de melkkanalen naar de tepel beschadigd zijn, waardoor de melk niet uit de borst kan. Met als gevolg dat de melkproductie vanzelf zal stoppen.

Omdat bestraling meestal in combinatie met een operatie plaatsvindt, waarbij weefsel is weggenomen, bemoeilijkt het trauma van de operatie een makkelijk stromen van de melk ook nog eens.

Al met al hangt de mogelijkheid om wel of niet te kunnen voeden met een bestraalde borst vooral af van de lokatie en de intensiteit van de straling.

Voeden met één borst

Veel vrouwen die bestraald zijn, geven borstvoeding met één borst. In principe is dat mogelijk, zeker als je vanaf het begin volledig op vraag voedt aan de gezonde borst.

Reken de eerste paar dagen wel op zeer veel aanleggen. Twintig keer per 24 uur is heel gewoon. Daar hoef je echter niet van te schrikken. Als je telkens aanlegt als de baby wakker is, en maar even smakt, likt of de handen naar zijn mond brengt, dan haal je die twintig keer makkelijk.

Meestal drinken baby's een paar minuten, vallen dan in slaap of laten los, maar willen even later weer opnieuw aan de borst. Tussen deze clusters van voedingen in zal er een wat langere periode van slaap voorkomen.

Optimale voorbereiding

Om u optimaal voor te bereiden en te laten begeleiden, is het verstandig om nu al contact te zoeken met een lactatiekundige. Die kan samen met u een plan opstellen, en na de geboorte het drinken van uw baby aan de borst in de gaten houden.

Veel succes gewenst!