17 februari 2005 door Merit Tabbers

Kunnen er bij aangeboren afwijkingen rondom het oor nog nier-problemen op latere leeftijd ontstaan?

Mijn zoontje is op de leeftijd van 15 maanden geopereerd aan ontstoken fistels. Links (4 cm) en rechts (5 cm) boven het oor (kieuwboog). Er is ook een echo gemaakt van de blaas en nieren. Dit was op dat moment goed.

Is het mogelijk dat eventuele nier- en of blaasproblemen op latere leeftijd nog tot uiting kunnen komen? Mijn zoontje is nu 5 jaar.

Antwoord

Kinderen met aangeboren afwijkingen rondom het oor hebben een iets verhoogde kans op aandoeningen van de nieren en de urinewegen. Mogelijk omdat de nieren en de oortjes rond dezelfde tijd bij de groei van het kind in de baarmoeder worden aangelegd. Afwijkingen rondom het oor kunnen echter ook heel goed afzonderlijk voorkomen, zonder dat er iets anders aan de hand is.

Als er wél sprake is van een syndroom (meerdere verschijnselen tegelijk), kun je bijvoorbeeld denken aan nieren die afwezig zijn, of verkeerd zijn aangelegd, of cysten bevatten.

Over het algemeen is één screenende echo op deze afwijkingen voldoende en is de kans dat er dan toch wat aan de hand is met de nieren of de urinewegen (en wat zich later pas openbaart) heel erg klein.

Lees ook: