25 februari 2011 door Sanderijn van der Doef

Kunnen jongens al seksueel misbruik plegen met 6 jaar?

Mijn dochter heeft verteld misbruikt te zijn vanaf 6-jarige leeftijd tot 10 jaar, door een jongen van dezelfde leeftijd.

Kunnen jongens al seksueel actief zijn op een volwassen manier op de leeftijd van 6 jaar? En moeten ze dit zelf meegemaakt of gezien hebben? Het uiterste van zijn daden was geslachtsgemeenschap.

Antwoord

Voor ik antwoord geef op uw vragen, eerst iets over misbruik in het algemeen.

Wat is seksueel misbruik?

Uw dochter zegt dat ze tussen haar 6e en 10e seksueel is misbruikt door een jongen van dezelfde leeftijd. Dat misbruik kan allerlei vormen hebben gehad. Zelfs een simpele aanraking van de geslachtsdelen kan al een vorm van seksueel misbruik zijn.

Het belangrijkste criterium is daarom niet zozeer wát er is gebeurd, maar of dat tegen de zin van uw dochter is gebeurd.

Sommige doktertjes-spelletjes die kinderen doen zijn onschuldig, zolang beide kinderen er vrijwillig aan meedoen. Maar zodra een van beiden niet meer wil doorgaan, en toch gedwongen wordt, kan er sprake zijn van seksueel misbruik.

Maar ondanks het feit dat uw dochter het niet wilde, kan dat voor de jongen heel onduidelijk zijn geweest op die leeftijd. Misschien wist of begreep hij helemaal niet dat ze niet (of niet meer) wilde. Wat niet wegneemt dat het voor uw dochter een nare gebeurtenis blijft. Zeker omdat het jaren is doorgegaan.

Verder is het – in het algemeen, dus niet in dit specifieke geval – belangrijk om in ogenschouw te nemen hoe oud de jongen precies was: ongeveer dezelfde leeftijd of ouder. Als er 3 jaar of meer verschil tussen zit, voelt het jongste kind zich sneller geïntimideerd dan wanneer beide kinderen ongeveer even oud zijn.

Twee slachtoffers

Dan uw eigenlijk vragen:

  • ja, een jongen tussen 6 en 10 jaar is fysiek in staat om te penetreren;
  • maar op die leeftijd komt hij niet zomaar op het idee om dit te doen.

Meestal gebeurt het omdat hij het heeft gezien. Of erger: omdat het bij hemzelf is gebeurd. Die kans is kleiner, maar zeker aanwezig. Daarom vind ik dat je in zo'n geval niet kunnen spreken van één dader en één slachtoffer. Naar mijn mening zijn beide kinderen dan slachtoffer. Ook de jongen, omdat er een grote kans is dat hij tot dit gedrag is gekomen vanwege iets wat hemzelf is overkomen. In zo'n situatie hebben beide kinderen hulp nodig.