1 januari 2000 door Diederik Bosman

Kunnen kinderen overlijden aan een koortsstuip?

Mijn zoon van 20 maanden heeft vorige week voor het eerst een koortsstuip gehad. Hij was niet ziek en zat lekker op schoot toen hij opeens in slaap viel. Na vijf minuten begon hij opeens te stuipen en zijn ogen draaiden weg. Ook stopte hij met ademen en liep blauw aan.

De ambulancebroeders hebben hem valium toegediend en afgezeemd met koud water, toen kwam hij langzaam weer bij. Zijn temperatuur was 41.9°C.

Nu is mijn vraag, wat gebeurt er als hij weer een plotselinge koorststuip krijgt en ik ben er niet bij, bijvoorbeeld 's nachts. Kan een kind overlijden als de temperatuur boven de 42 komt?

Een koortsstuip ziet er erg angstaanjagend uit, maar komt het voor dat kinderen hieraan overlijden?

Antwoord

Een koortsstuip is inderdaad vaak zeer angstaanjagend. Een koortsstuip komt voor bij jonge kinderen en treedt alleen op tijdens het snel oplopen van de temperatuur tot hoge waarden.

In principe overlijden kinderen niet aan koortsconvulsie. Een koortsconvulsie duurt meestal niet langer dan 2-5 minuten.

Voorzorgsmaatregelen

Het is verstandig om de volgende medicijnen in huis te hebben. Allereerst stesolid zetpil (2,5 mg valium) voor het geval hij nog een keer zo'n aanval krijgt. Op zich is de kans op herhaling niet zo groot maar het kan wel.

Wat u ook kunt doen is het geven van paracetamol bij koorts. Hier kleeft wel een gevaar aan, in die zin dat u dan de paracetamol op geregelde tijden moet geven. Doet u dat niet en is de paracetamol uitgewerkt, dan komt de koorts vaak terug. En daarbij loopt de temperatuur relatief snel op wat een kans op nieuwe koortsconvulsies inhoudt. Dus als u er voor kiest om paracetamol te geven doe het dan consequent. Dat wil zeggen om de 6-8 uur.

Alarmsignalen koortsconvulsie

Wat zijn nu wel alarmsignalen bij koortsconvulsies.

1) Als het vaker optreedt binnen dezelfde koortspiek.

2) Als uw kind er suf bij wordt.

3) Als uw kind nekpijn heeft bij de koorts.

4) Als de convulsie optreedt bij een temperatuur onder 38 graden.

Dit alles is bij uw zoontje niet aan de hand, dus maakt u zich geen zorgen.

Lees ook: