9 december 2005 door Merit Tabbers

Kunnen korreltjespoep, diarree en atopisch eczeem bij coeliakie passen? (3 jr)

Mijn zoontje van bijna 3 jaar heeft geregeld korreltjespoep bij zijn vrij zachte poep, of de hele dag door diarree, waarbij hij huilt omdat poepen dan pijn doet.

Als hij een tweetal dagen glutenarm eet, gaat dit over. Daarnaast heeft hij al vanaf zijn geboorte mogelijk atopisch eczeem, wat lijkt te verergeren als hij gluten eet. Ook bij – bijvoorbeeld – rogge.

Is dit een bekend verschijnsel bij coeliakie en/of glutenintolerantie?

Antwoord

Om te beginnen een terminologische kwestie: coeliakie is gewoon hetzelfde als een intolerantie voor gluten. Coeliakie is glutenintolerantie. Het kan zich op allerlei manieren uiten en komt bovendien vaak voor; naar schatting bij 1 op de 200 à 300 kinderen.

Wat u bij uw zoontje beschrijft, zou er ook bij kunnen passen. Ik adviseer u dan ook om contact op te nemen met de huisarts. Die kan u doorverwijzen naar een kinderarts.

De kinderarts kan door middel van een bloedtest laten bepalen of er antistoffen tegen gluten bij uw zoontje aanwezig zijn. Dat geeft een eerste indicatie. Vervolgens kan de diagnose met zekerheid gesteld worden door een biopt, waarbij er een stukje weefsel uit de twaalfvingerige darm genomen wordt.

Lees ook: