Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 oktober 2004 door Sanderijn van der Doef

Kunnen seksspelletjes tot gedragsproblemen leiden?

Ons zoontje, nu 5 jaar, is ruim twee jaar lang door een meisje van nu 9 jaar op een seksuele manier gemanipuleerd. Toen het begon was ons zoontje ongeveer 2½ jaar. Omdat wij de ouders en het meisjes goed kenden, lieten we de kinderen destijds gewoon boven spelen, tot het andere ouders ook begon op te vallen dat er iets bijzonders aan de hand was, als hun kinderen bij dat bewuste meisje hadden gespeeld.

Onze zoon moest bijvoorbeeld voorwerpen in haar vagina doen en hij moest zich uitkleden. Ook heeft ze gevraagd of hij zijn plasser in haar vagina wilde doen. (Of dat gebeurd is weet ik niet).

Door school zijn er diverse instanties ingeschakeld, zoals het AMK [Advies- en meldpunt kindermishandeling, 0900 - 123 123 0, red.]. Het meisje heeft hulp gekregen omdat zij zelf door een volwassene misbruikt bleek te zijn.

Nu vertoont mijn kind al enige jaren raar gedrag. Hij weet niet wat goed en fout is. Als er bijvoorbeeld wordt uitgelegd dat iets echt niet kan, dan doet hij het nóg vijf keer. Het gaat gewoon langs hem heen. Ook is hij niet lief voor anderen en hij laat zich snel manipuleren. Zo eet hij bijvoorbeeld zand als grotere kinderen dit zeggen. Hij vertelt ook niets tegen ons, omdat hij bang is dat wij hem zullen straffen.

Kan dit gedrag te maken hebben met die seksuele spelletjes? Het is tenslotte gebeurd op zeer jonge leeftijd. Kunnen deze gevolgen eruit voort komen?

Ik weet me echt geen raad meer hiermee. Wij (als ouders) en ons kind worden aangekeken op zijn gedrag. Waar moet ik naartoe om hulp te zoeken?

Antwoord

Uw kind is vanaf de leeftijd van 2½ jaar gedurende twee jaar door een vier jaar ouder kind regelmatig gedwongen tot seksuele spelletjes. Het oudere kind bleek zelf door een volwassene misbruikt te zijn, en heeft (om die reden?) jongere kinderen uitgekozen om dezelfde soort spelletjes mee te doen. Dat kan inderdaad tot problemen leiden.

Er zijn meerdere redenen waarom ik denk dat deze spelletjes voor uw zoontje niet goed zijn geweest.

Het feit dat de twee kinderen zoveel in leeftijd van elkaar verschilden, heeft onherroepelijk geleid tot een machtsverschil tussen beide kinderen. Hierdoor kan uw zoontje meerdere malen het gevoel hebben gehad dat hij onder druk werd gezet, en dat hij (daardoor) dingen moest doen die hij eigenlijk niet wilde.

Voorwerpen in de vagina stoppen is niet iets waar een kind van 2½ uit zichzelf mee bezig is. Bovendien is dit niet iets wat eenmalig is gebeurd maar twee jaar lang. Dat maakt een groot verschil.

Al met al denk ik dat het zeker niet ondenkbaar is dat uw zoontje door het hele gebeuren is beschadigd. De gedragingen die u beschrijft, zouden best een gevolg kunnen zijn van datgene wat hem is overkomen.

Daarom zou ik u zeker aanraden om voor hem een gespecialiseerde hulpverlener te zoeken. Dat lijkt misschien wat heftig, maar als uw zoontje zich op dit moment gemakkelijk laat manipuleren (door grotere kinderen), is er zelfs een kans dat er opnieuw zoiets met hem kan gebeuren.

Om een kinder-therapeut te vinden die gespecialiseerd is in het behandelen van seksueel misbruik bij kinderen, kunt u het beste contact opnemen met de organisatie Transact. Aan hen kunt u de vraag voorleggen of zij in uw regio een goede hulpverlener kunnen adviseren.