Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 september 2008 door Frea Kruisinga

Kunnen we de groei van onze zoon nog afremmen? (13 jr, 196 cm)

Mijn zoon is 13 jaar oud en 1.96 lang. Hij zit op het moment in de puberteit. Zal hij nog veel doorgroeien, of stopt dat als ze in de puberteit komen? Kunnen we ook nog aan groeiremming denken, of is dat al te laat?

Antwoord

Of uw zoon nog veel zal doorgroeien, kan ik zonder nader onderzoek helaas niet zeggen. Wel kan ik zeggen dat ná het doormaken van de puberteit het grootste deel van de lengte min of meer bereikt is.

Om op dit moment een nauwkeurige schatting te doen van de te verwachten eindlengte moet je de oude groeigegevens analyseren, en een röntgenfoto van de hand/pols maken. Met behulp van deze botfoto kan de skeletleeftijd worden vastgesteld (die af kan wijken van de kalenderleeftijd), waarna bepaald kan worden welk percetage van de eindlengte inmiddels al is bereikt.

Groeiremming met hormonen wordt alleen overwogen als de verwachte eindlengte groter is dan 206 cm, en als de skeletleeftijd lager is dan 14 jaar. Dat laatste is belangrijk, want als de skeletleeftijd hóger is dan 14 jaar, kan groeiremming met hormonen juist een tegengesteld (dus groeistimulerend) effect hebben.

Kortom: als u wilt weten wat u nog kunt verwachten, zult u een verwijzing naar een kinderarts moeten vragen voor nader onderzoek.

Lees ook: