Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

18 mei 2007 door Nanny Gortzak

Lekkende borsten zónder borstvoeding - hoe kan dat? (14 wkn)

14 Weken geleden is onze dochter geboren via een keizersnee. Vanwege borstvoedingsproblemen bij onze oudste dochter (ik heb ingetrokken tepels) heb ik dit keer geen borstvoeding gegeven. Na een aantal dagen begon de stuwing en liep de melk spontaan uit mijn borsten.

Nu, na 14 weken, komt er nog regelmatig wat melkachtig vocht uit, met name uit mijn rechterborst. Vooral als ik lichte druk op mijn borsten heb (bijvoorbeeld als ik mijn dochter tegen me aan houdt om te knuffelen, of voor een boertje).

Hoe kan ik dit probleem oplossen en is dit normaal?

Antwoord

Op zich is het normaal als er nog enige tijd na een bevalling of na een borstvoedingsperiode melkachtig vocht uit de borst lekt. Vooral tijdens druk op de borst, knuffelen, vrijen of zelfs bij het zien, horen of ruiken van de eigen baby (of andere baby's) kan dit gebeuren.

Hoe komt het?

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de hormonen die ervoor zorgen dat bij borstvoeding de melk gaat stromen, met name het hormoon oxytocine (ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd). Oxytocine komt vrij bij alle handelingen en gedachtes die plezierig zijn, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Als de borsten ooit melk gemaakt hebben, dan is het mogelijk dat er op de momenten die ik beschreef, wat melk gaat lekken. Moeders geven regelmatig aan dat zij een soort toeschieten van de melk kunnen voelen, zelfs nog jaren na het geven van borstvoeding of zelfs na de overgang.

Wat kun je doen?

Door de borsten een heel klein beetje te stimuleren (knijp vooral niet in de tepel om te proberen of er nog wat uit komt), zal dit probleem verminderen.

Als het lekken echt hinderlijke vormen aanneemt, dan kunt u – in overleg met een lactatiekundige – proberen of het drinken van saliethee het lekken kan verminderen.

Mocht het probleem blijven voortduren, dan kan het verstandig zijn om te checken of de hoogte van de prolactine-spiegel in het bloed binnen de normale waarden van een niet-voedende vrouw liggen. Hiervoor dient u contact op te nemen met uw arts.